Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruten union tema för årets musikvecka

Norskt-svenskt är temat för årets upplaga av Musik och Konst i Junsele. Det som därmed firas är förstås 100-årsminnes av historiens första fredliga unionsupplösning, då Norge och Sverige löste upp sitt äktenskapskontrakt och fortsatte livet som goda vänner.

Annons
Gäster från Norge är bland andra tubaisten Öystein Baadsvik, sångerskan Sissel Kyrkjebö och kammarkören Kantus från Trondheim. En konsert med Weberkvartetten ägnas åt Edvard Grieg.
Svenska bidrag är bland andra Sundsvalls egen Patrik Wendel, till vardags flöjtist i Sundsvalls Kammarorkester och Nordiaensemblen. Men allt oftare syns och hörs han också som programledare och presentatör av klassisk musik, och i den rollen deltar han i år i Junsele.
Klarinettisten Martin Fröst kommer, liksom jazzsångerskan Linda Pettersson, sopransaxofonisten Anders Paulsson och organisten Gunnar Idenstam. Barnen får sitt av Anders Lundin och Lars in de Betou och i ett Lennart Hellsing-program med Sara Edvardsson Ehrnborg och Tobias Edvardsson. Och mest långväga gäster är kammarorkestern S:t George Strings från Belgrad.
I år pågår veckan från onsdag den 6 juli till söndag den10 juli. Det konstnärliga ledarskapet för veckan delas i år mellan Gerdien Sahlin, pianist och kammarmusiker i bland annat Duo Sahlin, och Lena Krånglin, ordförande i Sollefteå Musiksällskap och engagerad i Riksförbundet Sveriges kammarmusikarrangörer.

Mer läsning

Annons