Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Censur m/England

Annons
Nämn demokratins hemort på jorden! England kanske? Så vill många se det. Och visst: där finns trygga traditioner av partier, fria diskussioner, tolerans och fasta institutioner sedan några århundraden. Men märkligt nog inte öppenhet om statens och det allmännas affärer, ett av demokratins viktigaste inslag.
I själva verket har Storbritannien ett av Europas sämsta system för offentlighet. Bara det som statsapparaten uttryckligen anger som offentligt är tillgängligt, allt annat är hemligt. Att sedan starka medier avslöjar mycket ändå är en annan sak.
Just nu visar den brittiska regeringen upp ett strålande exempel på hemlighetsmakeriet som princip. När den avskedade diplomaten Craig Murray avser att publicera sina memoarer säger UD, Foreign Office, stopp. Murray måste först lämna in sitt manus för \"clearance\", granskning, i praktiken censur.
Memoarerna är nämligen brännheta. Murray tar upp hur den brittiska säkerhetstjänsten MI6 via CIA har använt sig av vittnesmål, frampressade under tortyr. Han har konkreta exempel från Uzbekistan, där han till förra året var brittisk ambassadr. Han avskedades när han hävdade att britterna samarbetade med den ökända uzbekiska diktaturens torterare.
Sånt får alltså en brittisk statsanstäld inte påstå. Inte ens en före detta. Oavsett om det är lögn eller sanning. Aktionen från Foreign Office tyder på att Murray talar sanning. Själv står han på sig och är beredd att bli ställd inför rätta.
Så går det till i ett land utan lagstiftning om tryckfrihet. Det hjälper inte att det finns traditioner av fri diskussion.
Tänk om svenska UD skulle försöka censurera vad kända diplomater som Sverker Åström eller Jan Eliasson vill skriva i bokform! Eller om regeringen skulle vilja stoppa en frispråkig bekännelseskrift från Margareta Winberg... Det skulle strida mot en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen. Förutom mot all anständighet, förstås.

Mer läsning

Annons