Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chomsky främst bland intellektuella

/

Annons
"I vilken utsträckning var det tyska eller japanska folket ansvarigt för de illdåd som begicks av deras ledare?" frågade Dwight MacDonald några år efter det andra världskrigets slut. Frågan är utgångspunkt i Noam Chomskys "De intellektuellas ansvar", som utkom 1967 och översattes till svenska samma år. Har några mer ansvar än andra?
"De intellektuella har förutsättningar att avslöja de styrandes lögner, att analysera handlingars orsaker, motiv och dolda syften" skriver Chomsky. Det gäller, framhåller han, särskilt i demokratier där de intellektuella har politisk frihet, tillgång till information och yttrandefrihet. Under det senaste halvseklet har den amerikanske språkprofessorn varit den mest skoningslöse kritikern av det amerikanska imperiets illdåd under samma period.
Noam Chomsky är en överlägsen vinnare när läsarna av den engelska tidskriften Prospect, i samarbete med amerikanska Foreign policy, arrangerat en omröstning på nätet om vem som är världens ledande intellektuella. Tidskrifternas hemvist syns på urvalet. Den anglo- amerikanska dominansen är förkrossande. En tredjedel av de hundra kommer från USA, en sjundedel från England. Prospects redaktör David Herman förklarar dominansen: "Wherever you look in the intellectual culturefrom DNA and AI to the new novels by Rushdie and Zadie Smith, from literary theory to economicsAmerica is where the action is."
Bland det mest anmärkningsvärda är den totala frånvaron av Paris. Staden som under många år var "de intellektuellas huvudstad" har några få namn långt ned på listan. Föga oväntat dominerar äldre vita män. Noami Klein och Camille Paglia är två av blott tio kvinnor på listan. Underrepresenterade är även vetenskapsmän. Det är män som skriver om politik och ekonomi som syns. Noterbart är även det svaga inslaget av vänsterintellektuella. Arvet från Marx väger lätt på listan. Ännu lättare är arvet från en annan intellektuell ikon. Freuds inflytande är minimalt.
På platserna efter Chomsky finns Umberto Eco, Richard Dawkins och Václav Havel. Hela listan och kommentarer finns på hemsidan www.prospectmagazine.co.uk.

Mer läsning

Annons