Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curt Bladh får Olof Högberg-plaketten

/
  • ST:s förre kulturredaktör Curt Bladh får 2010 års Olof Högberg-plakett i Västernorrland.

Sundsvalls Tidnings förre kulturredaktör Curt Bladh är årets mottagare av Olof Högberg-plaketten för Västernorrlands län.

Han får hedersutmärkelsen för en framstående kulturell gärning i många år som journalist och författare.

Annons

Olof Högberg-plaketten delas årligen ut av Norrlandsförbundet, en för varje norrlandslän. Förbundets motivering för att utse Curt Bladh lyder:

"Journalisten och författaren Curt Bladh verkade under många år som kulturredaktör på Sundsvalls Tidning. Kultursidan blev en av de mest lästa utanför storstäderna och den har även fått en branschutmärkelse som bästa kultursida.

Curt har höga krav på både litteratur och teater, vilket också avspeglats i ett otal recensioner och debattartiklar, skrivna med en välvässad penna. Curt Bladhs författarskap har resulterat i ett antal böcker, varav flera handlar om hemstaden Sundsvall och landskapet Medelpad, dess historia och uttryck.

För framstående kulturell gärning tilldelas Curt Bladh Norrlandsförbundets hedersbelöning Olof Högberg-plaketten för Västernorrlands län år 2010."

– Det känns hedrande och roligt, säger Curt Bladh.

Han är inte oerfaren vad gäller priser, stipendier och belöningar. Bland annat har han fått Skytteanska sällskapets pris, Västerbottens-Kurirens publicistpris, Gun och Olof Engqvists stipendium på 100 000 kronor, och Sundsvalls kommuns belöningsstipendium. I fjol, under Bokmässan, belönades han av NOFF, Nordiska oberoende förlags förening, för sina insatser för de små bokförlagen. Och de författare och kulturpersonligheter han mött genom åren är många.

Efter pensioneringen från Sundsvalls Tidning 2009 fortsätter Curt Bladh att verka som frilansande kritiker i bland annat Sundsvalls Tidning och Eskilstuna-Kuriren. Han är just nu också sysselsatt med att skriva ännu en bok, denna gång inte om Sundsvall och Medelpad. I stället har Svenska Akademien uppdragit åt honom att belysa vad akademien gör och står för.

– Svenska Akademien delar inte bara ut Nobelpriset, utan fördelar också fyra miljoner kronor i form av andra priser. Akademien har under en längre tid haft en fotograf som tagit bilder, så det blir en bildrik bok, säger Curt Bladh.

Boken ges ut 2011. Sin Olof Högberg-plakett kommer Curt Bladh att ta emot vid ett senare tillfälle.

Mer läsning

Annons