Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curt Bladh var en sann vän

/
  • ST:s förre kulturredaktör Curt Bladh gick bort på midsommardagen.

Curt Bladh är död. En sann vän, stimulerande samtalspartner och en intellektuell från den klassiska bildningstraditionen är borta.

Annons

Ingen kulturhändelse var Curt främmande. De mest okända författare rymdes i Curts hårddisk. Inte sällan var ST först med insiktsfulla kommentarer när författare och dramatiker trädde fram inför en förvånad värld. Nog visste Curt och visst hade han läst tillräckligt för att våga ett skarpt omdöme.

Under nästan 15 år träffades vi så gott som dagligen. I korta samtal om dagens händelser. Vad skriver du om idag, kunde jag fråga. Jag kan inte berätta det, svarade Curt. Jag måste skriva klart först. Processen måste avslutas. Det skrivna ordet var svaret, inte det muntliga.

För Curt fanns bara en måttstock. Alla skulle bedömas efter den. Lokala förmågor lika väl som nationella. Ibland kunde den bedömde bli sårad i sina första stapplande försök. Men Curts tanke var aldrig att såra. Det var ärligheten han satte främst .

Under Curt utvecklades ST:s kultursidor. De blev nationellt uppmärksammade. Många olika kulturpersonligheter medverkade. Sidorna upprörde, engagerade och var aldrig likgiltiga. Så skall kulturbevakningen drivas. Alltid överraska, aldrig vara rutin.

Att driva opinion var viktigt för Curt. Därför var det också logiskt att kultursidor och ledarsidor skulle göra sällskap i ST:s framvagn. Måhända en elitistisk syn men ack så viktig att ha i åtanke idag när nöjessidor och kultur blandas i en salig röra och kultur som fenomen mest förekommer i högtidstalen.

Vi skulle behöva fler som Curt i dessa dagar.

Men Curt var också en sällsynt lojal person. Han hade frihet och mitt hela förtroende att leda kulturredaktionen. Och jag blev aldrig besviken.

Jag minns särskilt den dag då ägarna av ST sa adjö till mig och samtidigt tillsatte en ny ansvarig utgivare. Det blev Curt. Men innan han accepterade uppdraget kom han till mig och frågade om jag såg ett ja från hans sida som en illojal handling. Självklart inte, svarade jag. Tidningen måste komma ut.

Sådan var Curt.

Vi är många som saknar honom idag.

Läs mer om Curt Bladh: En självständighetens röst har tystnat

Mer läsning

Annons