Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att väcka drömmar om ett rejält kulturhus

Annons
Så blir det ändå inget scenhus i Sundsvall.
Det är sorgligt. För Teater Västernorrland förstås, som nu står där med sina arbetsmiljöproblem olösta. Men också för hela kulturlivet i Sundsvall.
Möjligheten att få en duktig påse EU-pengar försvinner. Dessutom får scenhuset aldrig chansen att visa vad det går för. Vi får inte veta om farhågorna eventuellt hade kommit på skam när huset väl stått på plats och varit i verksamhet; om opinionen hade svängt till det positiva eller åtminstone lugnat sig; vilken betydelse huset hade fått för ett levande kulturliv. Nu går ett av de mer omstridda kulturhusbyggena i Sverige - kanske det mest omstridda under senare år - i graven som enbart ett bråk, ett politiskt och ekonomiskt sår.
Det är också sorgligt att Sundsvall nu tappar mark vad gäller kultursatsningar till andra medelstora städer. Gävle har sitt nya konserthus, Umeå ett fräscht operahus sedan ett par år tillbaka och i Luleå byggs för fullt på ett kulturhus. Byggnader är inte allt här i världen, men de syns och märks och skapar sig ett rykte som säkert inte är oviktigt när kulturintresserade människor funderar över var de vill bo. Kultursatsningar handlar inte bara om vart kommunens befintliga pengar ska gå, utan också om tänkbara nya pengar i form av fler skattepliktiga medborgare, helst nettobetalare.
När ett nytt projekt i Sundsvall ska se dagens ljus står skrivet i stjärnorna. Säkert dröjer det. Men det finns fördelar med att börja på ruta ett. Valet av plats är då inte givet, inte heller den arkitektoniska lösningen. En och annan av dagens scenhusmotståndare är inte emot kulturhustanken som sådan, bara det aktuella förslaget. Ett rymligare, vackrare eller annorstädes placerat hus hade för dem kunnat framstå som en god investering.
Låt oss hoppas att kalkylen den gången är korrekt genomräknad och väl genomtänkt från början. Låt oss hoppas att vi slipper den tröttsamma debatt, där människor på allvar tycks tro att existensen av ett kulturhus har betydelse för omsorgen om gamla mamma eller dagisstandarden. Måtte någon då kunna förklara att några tiotals miljoner kronor, om de i stället läggs på skola och omsorg, varken gör till eller från i en budget i storleksordningen 3 000 miljoner kronor. Det är ungefär som att tro att man kan skaffa en större villa om man slutar köpa kvällstidningen.
Trots att den nu krossade drömmen skapat konflikter som säkerligen skadat Sundsvalls rykte som kulturstad är det viktigt att kommunen inte bara slickar sår utan tänker vidare. Teater Västernorrlands lokalproblem måste lösas. Sundsvalls Kammarorkester saknar en fullgod konsertsal med vidhängande biutrymmen. En konsthall i ordets rätta bemärkelse finns inte i Sundsvall.
Kanske är det tid att väcka gamla drömmar till liv om ett rejält kulturhus, som samlar flera aktiviteter. En byggnad som arkitektoniskt bleve något utöver det vanliga; ett andra Åkroken, som skulle ge genklang i såväl Kultur- som Arkitektsverige. Ett skrytbygge som verkligen vore något att skryta med.

Mer läsning

Annons