Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets Urkult

Annons
Tänker du åka till Urkult? Kolla då först att du får en biljett! När elfte upplagan av Urkult drar i gång på torsdag kväll ser festivalen nämligen lite annorlunda ut än tidigare år. Den största nyheten är, att det bara finns förköpsbiljetter. Detta eftersom arrangörerna tycker festivalen förra året nådde ett tak för vad både festplatsen och byn Näsåker klarar av. Och de 5 000 festivalbiljetterna var närapå slut i måndags kväll.
Festivalen invigs, som vanligt, snet på på torsdagskvällen med den så kallade Eldnatten, då dansare, akrobater och eldkonstnärer gör en spektakulär show på stora scenen i nattens mörker. Men i år är det för första gången inträde även till den.
Förra året kom det mellan 12 000 och 15  000 besökare på Eldnatten. Det blev alldeles för mycket, säger Ken Day på festivalkansliet. I år säljer vi max 8 000 biljetter.
Dessutom har vi satt hjul under vårt mixertorn, säger Ken Day. Så under Eldnatten kan vi rulla bort det, så fler kan se scenen.
Eldnattsbiljetter kommer att gå att köpa på festplatsen och fanns ännu på tisdagsförmiddagen ganska gott om.
Ken Day utlovar en extra intressant eldnatt, med både nya artister, gamla favoriter och en del överraskningar.
Andra nyheter på Urkult är att man byggt om och till flera artistutrymmen och skaffat et nytt toalettsystem, med vattentoaletter istället för bajamajor.
Festivalen också till viss del garderat sig mot oönskat väder: Om Solscenen blir en regnscen i år kommer en del av publiken att få möjlighet att står under tak, i en stor kåta som står framför Solscenen.
De två senaste åren har SVT varit och gjort program från Urkult. Så inte i år.
Vi kunde inte komma överens om hur vi skulle jobba ihop, säger Ken Day. Vi tycker de har gjort ett för stort intrång i festivalen med alla kameror och bussar, så vi tackade nej i år. Kanske kan vi hitta en lösning nästa år.
Däremot storsatsar Sveriges Radio i år, och gör både inspelningar för senare sändning i P1, P2 och P4, samt direktsändingar, "Festival special", om det som pågår i och omkring festivalområdet.
Vad kan då den som fått tag i en Urkultsbiljett få uppleva i år? Jo, dels ett flertal internationella artister, till exempel Celso Marchado, enligt programmet mästare i brasilianska rytmer och gitarrvirtuos, irakiska Aida Nadeem, sångerska som kombinerar klassisk irakisk sång med ambient-elektronica, romskt blåsös med brassensemblen The Original Kocani Orkestar och gamla festivalfavoriten Habib Koité med sin grupp Bamada, som spelar traditionell Maliblues blandad med kubanska rytmer och jazzig flamenco.
Bland de svenska artisterna bjuds bland mycket annat Gunnar Idenstam, orgelmästare som spelar folkmusik på kyrkorgel, sprudlande världsmusikgruppen Tummel, stämningsfull argentinsk tango med New Tango Orquesta, gruppen Cosmogiot från Dalarna-Senegal, i en mix av västafrikanskt, blues och latinsoul och spralliga Traktor som spelar ett hopkok av klezmer, romsk musik och musik från Balkan och Östeuropa.
Dessutom finns, precis som vanligt, möjlighet att gå på kortkurser och workshops i bland annat dans, sång, spel och hantverk, cirkusskola för barn, berättar- och visstugor, föreläsningar och exkursioner, barnföreställningar. Nytt för i år är också en poesiscen i Brandmannamuseet.

Mer läsning

Annons