Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danmark 1875: kvinnor, kultur och kärlek

BOK
Jette A. Kaarsbøl : Den stängda boken. Översättning: Ann-Mari Seeberg. (Forum)

Annons
I ett fönster i de förnäma och borgerliga kvarteren nära Amalienborg sitter en gammal kvinna och tittar ut på gatulivet. Hon sitter där varje dag. Dag ut och dag in, från tidig morgon till sena kvällen. Kvinnan är bitter. Hon är förgrämd av vad livet gjort med henne under hennes snart åttio år på jorden. Hon är burdus och dessutom småelak mot de få människor hon träffar, inte minst mot kvinnan som städar och sköter hemmet.
Året är 1933 och Köpenhamn håller på att förändras. Men Frederikke Faber bryr sig inte. Hon lever uteslutande i sina minnen. Hon smakar på erinringarnas bitterhet.
En gång var hon lycklig. Hon var ung och vacker och längtade efter att få lämna det stela och pryda föräldrahemmet. En gång var hon också bortlovade till teologistuderanden Christian Holm, en självgod och tråkig liten trist man. Men så skulle det väl bli. Frederikkes öde var att bli prästfru.
Men av en tillfällighet dras hon in i en krets av vänner, de kallar sig skämtsamt "Söndagsklubben". De gör små utflykter, diskuterar och försöker ha roligt. Kretsens drivande kraft är den unge läkaren Frederik Faber, karismatisk och intensiv, charmig och alltid med ett vackert leende i ansiktet. Frederikke attraheras av mannen och hans starka utstrålning.
Året är 1875. Framtiden ser ut att bli ljus. En förändringens vind blåser över Danmark, även om många kämpar emot med bakåtsträvarnas vanliga envishet. I kretsen kring Söndagsklubben finns även den alltmer skandalomsusade och kontroversielle Georg Brandes. Han och Frederik var i ungdomen klasskamrater. Nu är de vänner och delar framtidvisioner och kritiken av den förstockade och inskränkta samtiden. Andra av tidens kontroversiella namn dyker upp i kretsen Georg Brandes bror Edvard, förstås, Henrik Pontoppidan, J. P. Jacobsen och i utkanten skymtar även den överparfymerade och feminine Herman Bang förbi.
Jette A. Kaarsbøls debut är en tegelsten till roman med titeln "Den stängda bokenâ. I Danmark har den redan blivit en stor succé både bland kritiker och läsare. Ska man karakterisera den med några få ord ligger kulturkritisk kvinnoroman nära till hands. Med bred pensel målar Jette A. Kaarsbøl upp det dåtida Danmark. Klasskillnader och könsskillnader, förtryck och fattigdom, men framförallt koncentrerar hon sig på den spänning som uppstod mellan den nya tidens flammande ideal och verklighetens konservatism. Mellan dessa krossades de enskilda individerna. Ett av offren för gamla tiders moral och den nya tidens försök till frihet och uppror blir den unga Frederikke.
En dag frågar helt överrumplande Frederik Faber om hon vill gifta sig med honom. Men det är inget vanligt frieri. Vad han erbjuder henne är hennes frihet att göra vad hon vill. Det är ett avtal han lägger fram. De ska utåt leva som gifta men inte hindra varandra att leva det liv de själva vill. Frederikke förstår inte riktigt vad han vill eller vad detta avtal egentligen innebär. Men hon säger ja. Hon vill gifta sig med den unge doktor Faber. Dessutom slipper hon ju ifrån den alltmer frånstötande och träaktige Christian Holm.
Äktenskapet blir ändå som ett fängelse för Frederikke. Hon längtar efter sin man. Hon vill ha kärlek som han är oförmögen att ge henne. Frederik Faber är homosexuell. Men det inser inte Frederikke, utan hon går och längtar och undrar vad det är för fel på henne.
Jette A. Kaarsbøl vill belysa dåtidens moral, dess värderingar och kanske även den mänskliga naturens svaghet. Ställd inför friheten tvekar människan och faller tillbaka i konventioner och uppfostran. Men "Den stängda boken" är också en klassisk kärleksroman, därtill en berättelse om tillkortakommanden och förluster. Jette A. Kaarsbøl arbetar med en berättarröst som på postmodernt manér då och då lägger sig i epiken, som resonerar och vrider och vänder på frågeställningarna. Det fungerar förvånansvärt bra. "Den stängda boken" är en mycket imponerande debut.


Mer läsning

Annons