Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansgrupp som vill hitta ny publik

/
  • Nästan som en brottningsmatch blir det när Martin Forsberg, till vänster, och Oskar Frisk med en stor portion humor improviserar fram en del ur föreställningen Gillet.
  • Dunsar, flåsanden och flygande svettdroppar. Oskar Frisk, till vänster, och Martin Forsberg lockar fram skratt när de dansleker i en delvis improviserad del ur föreställningen Gillet.
  • Oskar Frisk hade tänkt bli civilingenjör, men fastnade för dans när han och några kompisar bildade Tarrfta då de gick i gymnasiet i Härnösand.

Det går inte att värja sig mot konst. Men man måste få tillgång till den på rätt sätt. Med den utgångspunkten ger sig unga dansensemblen Tarrfta från Härnösand i höst ut på turné i Västernorrland.

Annons
Hundra meter tejp, två liter mellanmjölk, en diktafon, sex knäskydd, en grön hockeyhjälm och fyrtiotre gafflar. Det är rekvisitan när Tarrfta Dansensemble i höst ger sin föreställning Gillet i gymnastiksalar och på scener runtom i vårt län.
Det hela är en humoristisk och kraftfull dansföreställning, där tre unga dansare, Martin Forsberg, Oskar Frisk och Malin Stattin, delvis improviserat dansar alldeles intill sin publik.
Om man sitter i en salong och tittar på något som försiggår på en scen blir man lätt passiv, säger Martin Forsberg. Vi vill ha aktiva åskådare.
Inte så att publiken ska bli inbegripna rent konkret, men de får gå runt i lokalen, och dansarna kommer stundtals att vara så nära att man hör deras andhämtning, känner svetten stänka.
Det ska bli en adrenalinkick både för dem och oss, säger Oskar Frisk.
Föreställningen vänder sig i första hand till gymnasieungdomar, men Tarrfta räknar också med att göra några offentliga föreställningar.
Tarrfta bildades 1998 av nio gymnasieungdomar i Härnösand.
Det häftiga var att ingen vuxen var inblandad, ens då i början, säger Martin Forsberg. Vi gjorde allt själva.
Gruppens namn betyder ingenting, utan kom till när gruppen kvickt behövde ett namn och någon såg ordet Tartuffe på ett papper. Första föreställningen gav de på Härnösands teater och sedan rullade det på i några år, tills alla nio gått ut gymnasiet och spreds ut över landet, till olika vidareutbildningar i dans.
Men redan då fanns tanken att Tarrfta en gång skulle bli en professionell ensemble. Trion som nu gör Gillet är första steget på den banan, medan gruppens övriga medlemmar fortfarande studerar. Häromåret sökte trion bidrag hos Statens Kulturråd och Landstinget Västernorrland för Gillet, och blev beviljade pengar. I början av juli började de öva i Norrdans lokaler och gjorde slutfinishen i Tingshuset i Nyland, Kramfors.
Koreografin har de gjort tillsammans, genom att leka fram den.
Men vi har också varit noga med att hitta en struktur för vårt arbete, säger Oskar Frisk. Det är liksom lek under ordnade former, mellan tio och fem varje dag.
Och de har hela tiden jobbat utifrån sin tes: Om man verkligen får möjlighet att uppleva konst, går det inte att värja sig mot den.
Omöjligheten ska göras tillgänglig. Vi tror att alla gillar dans, egentligen, säger Martin Forsberg.
Gruppen har också gjort sin föreställning lättillgänglig såtillvida att den kräver minimal teknisk utrustning och går att framföra i små lokaler.
Tarrfta drivs alltså av en slags folkbildningsvilja.
Men vi måste själva gilla det vi gör också, säge Martin Forsberg. Så det handlar inte om att ta ner det på något slags dagisnivå. Och som publik måste man också anstränga sig lite, göra ett val.
Sedan kan man förstås göra valet att hänga med eller inte. Men då har man i alla fall fått chansen.
Fotnot: Malin Stattin var sjuk vid intervjutillfället.

Mer läsning

Annons