Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska deckardebutanter på frammarsch

/
  • Danska Lone Theils är en av är en av de författare som medverkar under deckarfestivalen Crimetime i Visby.

Hittills har det varit Sverige och Norge som dominerat deckargenren i Skandinavien – men nu är det Danmarks tur att visa framfötterna.

Annons

Till deckarfestivalen i Visby har de danska författarna Lone Theils och Thomas Rydahl kommit, båda debutanter med varsin framgångsrik bok i bagaget.

– Kanske beror det på att vi danskar har börjat bli bra på att berätta bra, raka historier. Vi har kanske varit lite fina i kanten hittills, säger Rydahl till TT.

Hans bok, "Eremiten", har hyllats av kritikerna i Danmark och vunnit en rad priser. Huvudpersonen är en 70-årig dansk ensling som bor i självvald exil på Fuerteventura, Kanarieöarna, och som blir inblandad i ett komplicerat mordfall.

Lone Theils debutroman heter ”Flickorna på Englandsbåten” och handlar om en dansk journalist som bor i London, och som när hon hittar ett foto på två försvunna danska flickor hamnar i en alltmer farlig jakt på en ohygglig seriemördare. Den har redan sålts till 15 länder.

Theils jobbade i 16 år som Englandskorrespondent för danska Politikken, men har nu flyttat hem till Danmark för att jobba på heltid som författare. Bok nummer två har i dagarna publicerats i Danmark.

– Jag har alltid drömt om att bli författare, men tog vägen via journalistiken, berättar hon när TT träffar henne i Visby.

Hennes journalisthjältinna Nora kommer att vara huvudperson i minst fyra böcker, sedan vet Lone inte hur den litterära framtiden ser ut.

Thomas Rydahl har bestämt sig för att det ska bli tre böcker om 70-årige Erhard.

– Jag ville berätta om en person som hade spelat ut alla kort och som fick en möjlighet att återvända till livet. En människa på samhällets utkant som får en andra chans i livet – kan en 68-årig man starta på nytt?

Rydahl säger att han skrivit för sig själv sedan han gick i förskolan, och innan ”Eremiten” blev antagen av ett förlag hade han fått nobben på tre, fyra tidigare böcker.

– Men det var bra. Jag har hunnit mogna som författare under de här åren.

Idén till handlingen fick han när han med sin familj var på semester på Fuerteventura.

– Jag har skildrat ön realistisk, men också hittat på min egen version.

Både Theils och Rydahls böcker kommer troligen förr eller senare att dyka upp på en bioduk eller i en tv-ruta nära oss. Rydahl har sålt filmrättigheterna till ett stort spanskt filmbolag, och Theils säger att det finns ett stort intresse kring hennes böcker för filmatisering i Danmark.

Mer läsning

Annons