Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför pudlade Bokmässan om Nya Tider

Bokmässan i Göteborg fick massiv kritik för beslutet att ge tidningen Nya Tider en monter – och ett par dagar senare backade man. Nu förklarar Bok och Biblioteks vd Maria Källsson varför.

Annons

– Den här utställaren delar inte vår värdegrund, säger hon till TT.

Bokmässan hamnade i skottgluggen för intensiv debatt och kritik förra veckan när det blev känt att veckotidningen Nya Tider skulle ges plats i år. Nya Tider ges ut av Alternamedia och beskriver sig som en tidning som berättar "om det som systemmedia mörklägger, ljuger om eller förvanskar". Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Nya Tider har portats från Bokmässan i Göteborg.

Efter massiv kritik mot beslutet pudlade Bokmässan och meddelade att man ändrat sig.

– Vi kom fram till att den här utställaren inte delar samma värdegrund som vi på en springande fråga, och det är alla människors lika värde. Jag vill understryka att detta är vår egen bedömning, säger Maria Källsson.

Hon står dock fast vid att beslutet att ge Nya Tider en monter var rätt vid tidpunkten då det togs.

– Det är en av våra grundprinciper att många röster ska höras, det är det vi har byggt vår verksamhet på i 30 år. Vi har vida ramar för vad man får säga.…

Hur mycket visste ni då om Nya Tider?

– Med facit i hand kan vi säga att vi visste för lite. Vi kände inte till i detalj så mycket som vi vet i dag. Vi gjorde en för dålig research, det är jag den första att erkänna.

Serietecknaren Lina Neidestam och tidskriften Djungeltrumman valde att hoppa av bokmässan efter det första beslutet. Källson kan inte säga om dessa nu har valt att ompröva sina beslut.

Nya Tider har dock ställt ut på Bokmässan redan för tre år sedan, men den gången väckte det inga reaktioner alls.

– Sedan dess har vi lärt oss mer och vår bild av dem har förändrats, säger Källsson.

Hon medger att diskussionen om yttrandefrihet – som också är temat för årets mässa – är svår, men hon kallar processen "lärorik".

– Vi hoppas att den kan fortsätta på årets bokmässa.

Efter kritiken mot mässan har man valt att sätta in en ny programpunkt där frågan om arrangörens agerande och de åsikter som väckts kommer att diskuteras, skriver Svensk Bokhandel.

Mer läsning

Annons