Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

de Gaulle populäraste fransmannen

/

Annons
Vinterkylan i Paris är råkall. Det lönar sig inte att pälsa på sig säger gamla parisare. Fyra eller fem plusgrader svarar mot lika många normala minusgrader. Den råa och fuktiga kylan tränger igenom.
De första som märker det är uteliggarna, de som går under benämningen SDF som är förkortningen av "utan fast bostad". Hur många de är vet man inte. Förr talades det alltid om clocharderna ,uteliggarna under Paris broar som fanns med i alla turisthandböcker om Paris. Den romantiken är borta. Kajerna i Paris är i dag motorvägar. Uteliggarna har sökt sig till andra platser, de ligger där de kommer åt att ligga och de lider när kylan slår till.
När vintern och kylan kommer är det också som en ny värld som blottas. Somliga av SDF har tillfälliga arbeten men som inte räcker till någon hyra, somliga har kommit vid sidan av samhället av olika skäl, folk som gått vilse, utslagna, familjelösa, uppgivna.
Det är också så här års som hela det frivilliga hjälparbetet sätts igång av de två stora organisationerna Emmaus och Coluches Les Restos du Coeur. Emmaus är den äldsta organisationen och bildades av den katolske prästen Abbé Pierre en gång för många år sedan då kylan slagit till och en uteliggare hittats frusen till döds på en gata i Paris. Det var ett nödrop som den gången väckte opinionen och fick folk att strömma till med täcken och filtar och mat och omtanke. Emmaus har sedan dess vuxit till en väl utvecklad organisation som träder in inte bara i Paris utan runt om i Frankrike. Abbé Pierre är nittiotre år gammal men fortfarande närvarande.
Den andra organisationen är Coluches Les Restos du Coeur, hjärtats restauranger. Coluche var en av Frankrikes mest uppburna komiker. Han dog i en motorcykelolycka för några och tjugo år sedan, men hade då hunnit lägga grunden till det som blivit en institution som varje år då vintern kommer har till uppgift att se till att ingen fattig ska behöva gå hungrig.
När organisationen startade verksamheten i år kunde imponerande siffror presenteras. Under förra vinterhalvåret hade 45 000 frivilliga medarbetare distribuerat 67 miljoner måltider till 630 000 behövande. Det är måltidspaket som kommer att fortsätta att distribueras på omkring 2 000 olika platser runt om i Frankrike. Alla behövande är välkomna. Ingen behovsprövning och inga frågor ställs.
Verksamheten i år väntas inte bli mindre utan snarare öka. För omkostnaderna svarar omkring en halv miljon frivilliga givare som donerar cirka 40 miljoner euro som är nästan lika mycket som 400 miljoner svenska kronor. Resten kommer från företag som ställer upp med innehållet i alla matpaketen. Men också från en liten teaterverksamhet som är i den store grundaren Coluches anda. Coluches enmansföreställningar hörde till de mest uppskattade som presenterats på någon scen i Paris. Coluche, den enkle mannen som höll makthavarna på glödande halster. Att bli avklädd och utskrattad av Coluche hade blivit en politisk merit. Det var att vara någon. Den enkla idén att ge fattiga och behövande mat var också något som Coluche kommit på och som fungerar som ett samvetets väckarklocka precis som Abbé Pierre och hans idé att hemlösa behöver skydd under natten.
Coluche och Abbé Pierre, två udda figurer som båda ligger högt på listan som franska folket röstat fram över de populäraste figurerna i fransk historia. Det är inte Napoleon och inte någon kung eller drottning. I toppen är det general de Gaulle, nummer två är Louis Pasteur som uppfann eller upptäckte vaccinet, nummer tre är Abbé Pierre, nummer fyra Marie Curie med radium och allt vad det betytt, och nummer fem är Coluche. Det är vetenskapen, hälsan och solidaritet och medkänslan för de behövande som varit det största och viktigaste. General de Gaulle intar en ställning för sig men han var inte främmande vare sig för det som Pasteur, Marie Curie, Abbé Pierre eller Coluche står för. Coluche tillsammans med de Gaulle. Man kan bara tänka sig vilket nummer det skulle ha blivit.
Samtidigt som Frankrike håller på att mobilisera för de fattiga och utslagna visar Paris upp sin andra sida. Ljusen har tänts på Champs Élysées. Det är ett hav av ljus som om varje bortfallet löv på träden ersatts av ett brinnande ljus utmed hela den långa avenyn från Triumfbågen ned till Place de la Concorde. Julhandeln. Det är de dyra julklapparna som gäller i år. Det är juveler och modekläder och strömmar av japaner som kunder. Det är den ljusa och vackra sidan men som inte lyckas skymma den andra.
Knut Ståhlberg

Mer läsning

Annons