Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sjunger för hälsan, inte för musiken

/
  • Många som kommer till vårdcentraler har besvär som ingen vet vad de kommer av. Kanske kan de må bättre av att sjunga. Men i sång-för-hälsan-gruppen får man precis lika gärna vara frisk.
  • Sång som friskvård på recept? Gärna, om kyrkomusikerna Elisabeth Marklund och Anna-Karin Ellsén får bestämma.
  • Bättre hållning, fler må-bra-hormoner och bättre syreupptagning är bara några av sångens välgörande effekter. Dagmar Södermark och de andra i gruppen har dessutom roligt under tiden.
  • Här stampas det ett stamp för ökad hälsa. Att arbeta med kropp, rörelse och andning är ännu viktigare än i en vanlig kör.
  • Sång är inte bara rolig utan också nyttig för kroppen. I Granloholms kyrka kan man en gång i veckan sjunga bara för hälsans skull. Men det går också bra att bara komma för att ha roligt och träffa folk, som Dagmar Södermark. Friskvård är värdefull för både sjuk och frisk.

Att det är kul att sjunga vet vi sedan gammalt. Nu vet vi också att det är bra för hälsan. Kanske kommer en dag då doktorn skriver ut sång på recept. En gång i veckan är sången enbart friskvård i Granloholms kyrka. Då sjungs inte för musikens skull utan för blodtryckets, hormonflödenas och syreupptagningens.

Annons
Länge var det en oskriven - eller i alla fall obevisad - sanning att folk som sjunger i kör gärna gör det i fyrtio år eller så, därför att de tycker att de mår bra av det.
Nu finns det uppmätt och nedtecknat på medicinspråk. Förklaringarna heter bland annat bättre kroppshållning, ökad blodgenomströmning, ökat flöde av må bra-hormoner och minskat av stresshormoner, aktiverad inre muskulatur och bättre syreupptagning. Sådana ord kan vi i vår vetenskapligt präglade kultur ta på allvar.
Anna-Karin Ellsén och Elisabeth Marklund är kyrkomusiker i Selångers församling. Efter förebild från Umeå har de nu startat en sånggrupp - inte en kör - i Granloholms kyrka. Alla som är daglediga är välkomna. Man kan gå en gång eller flera, och tanken är inte i första hand att bygga musik utan att sjunga för livet - och hälsan.
De båda musikerna har till och med förankrat idén på vårdcentralerna i församlingen. Dit kommer människor som av någon anledning, påtaglig eller mindre påtaglig, inte mår bra. Kanske kan de få lindring av att sjunga.
Vi fick jättebra kontakt med vårdcentralspersonalen och sjöng med dem också. Och snart kan man ju få friskvård ordinerad per recept, säger Elisabeth Marklund menande.
Med vid träffarna finns också diakon Kajsa Perstrand, som kan träda in som stöttande medmänniska. Musik öppnar känslolivet och det kan finnas mycket som behöver komma ut.
Då känns det bra att vi som kyrka kan vara med, säger Elisabeth Marklund.
En del av sångens läkande kraft kommer förstås av att sångare, liksom alla andra, är sociala varelser och gillar att ha roligt tillsammans. Men vissa effekter är rent fysiologiska och uppkommer även hos solosångaren i duschen. Och en dimension handlar om självkänsla: att våga ta plats och höras, även om man inte är någon Birgit Nilsson.
Vi ska inte sjunga rent och vackert; vi är ingen kör. Men om jag mår bra här och nu skingras min värk, min stress eller min ensamhet, säger Elisabeth Marklund.
Till den andra träffen av tio planerade kommer ett 35-tal deltagare. Lite lätt gymnastik inleder, vi sträcker armarna, klappar oss på benen, stöter ur oss kraftfulla ljud, sjunger nonsensord och glider mellan toner. Vi sjunger med stamp och handklappningar; det blir en lek och om det blir fel så är det bara att skratta åt oss själva och varandra. Skratt läker också.
Andningen sjunker ner i magen och axlarna slappnar av. Den sång som kommer ut är stark och livskraftig. Och förstås lika nyttig för den som är frisk - många kommer hit bara för att ha roligt och träffa folk.
De sånger som sjungs har goda texter, för de ord man tar i sin mun påverkar också själen. Efteråt är det fika och avslappning för den som vill.
Man blir glad, pigg och lycklig, säger en av deltagarna, som egentligen inte kände sig i form för att gå den här gången men som till slut gick hit i alla fall. Och som inte ångrade det efteråt.

Mer läsning

Annons