Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den egentliga nationaldagen

Annons
Midsommarafton är Sveriges egentliga nationaldag. 6 juni är bara en dag som skrudats i röd folkdräkt. Politiker vill nämligen stärka den nationella identiteten, detta samtidigt som den nationella självbestämmanderätten försvagas.
Midsommarafton bär med sig ett stråk av vemod; nu börjar det mörkna. (För den skull behöver man inte vara lika pessimistisk som min morbror, som varje maj konstaterade "nästa månad börjar det mörkna".) De första fåglarna flyttar tillbaka söderut.
Poeten och tidningsmannen Ture Nerman bodde i ett litet trähus på Norrmalm i Sundsvall, inte långt ifrån den plats där SCA:s stenkoloss reser sig. Nerman skrev fina kärleksdikter. Någon undrade spefullt om herr Nerman var en Casanova. Inte alls, förklarade poeten, istället skrev han om det han saknade. Och så kan det också vara med midsommar. Den som sitter i en varm tvåa med utsikt mot soptunnorna kan drömma sig ut till ängarna och dofterna, formulera den midsommardröm som andra lever i.
En midsommarafton satt jag i Belgrad tillsammans med en grupp svenskar. Har jag någonsin firat en midsommar med samma intensitet? Gruppens Obstinate Orvar gjorde med sina piprensare en liten midsommarstång, som kläddes med blommor från en av krogens vaser och ställdes ned i en ölflaska. Vi sjöng "Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår" och skålade i slibovitz.
Förmodligen trodde krogägaren att vi kom från någon mystisk och naturdyrkande sekt i Norden och han hade kanske rätt.
En midsommarhelg på Tranviken. Tre odödliga ynglingar och en båt.
– Ge er inte ut nu, grabbar, sa ortsbefolkningen.
Vad visste väl dom gamla stötarna om hur man klarade sig på sjön? Trotsigt sattes fören rakt mot Finland och plöjde igenom de höga vågorna. Nu stod dom väl där och gapade, landkrabborna!
Långt, långt ute stannade motorn. Vågorna slog in över båten. Läget var kritiskt. Motorgeniet från Murmansk pillade i skydd av en regnkappa och lyckades till sist få igång motorn. Nu styrdes båten mot land. Dessbättre hade landkrabborna gått hem.
– Sergeij räddade livet på oss den midsommarnatten, sa pappa många årtionden senare.
Den lövade logen sägs vara en del av den svenska midsommaren. Men kanske är den lövade logen snarare en del av den svenska midsommarmyten. Fler upplever de digitalt överförda löven i Allsång på Skansen än riktiga löv på en riktig loge. Dessutom är vi ju många som måste ta en Loratadin vid närkontakt med naturen och det ingår inte i midsommarbilden: en snörvlande midsommarpojke och en ständigt nysande midsommarflicka.
Varsågod, välj en helg. Jul, nyår, påsk, pingst...
Tveklöst: Jag tar midsommar! Med myter och allt. Matjessill, gräddfil, gräslök. En dovt stämd fiol i fjärran. Gäckande och skälvande skratt från Blåbergets kam. Men i år: inte längre bort än att man hinner se kvartsfinalen i EM. Förresten, det var väl rätt myggigt där ute?

Mer läsning

Annons