Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den lokala pressen vinner - i USA

Annons
Världens mest prestigefyllda journalistutmärkelse är det amerikanska Pulitzerpriset. Det har delats ut ända sedan 1917, och är instiftat av den ungerskättade Joseph Pulitzer, själv verksam som journalist, skribent och förläggare.
Vilka som får priset säger åtskilligt om tillståndet i den amerikanska nationen. Det gångna årets stora händelser i USA har varit presidentvalet, kriget i Irak och skandalen i Abu Ghraib-fängelset. Men journalister som skrev om valet fick ingenting, och endast två priser gick till arbeten om Irak. En trolig anledning är arbetsvillkoren i Irak, med stora begränsningar i journalisternas rörelsefrihet och hård styrning av militären av nyhetsflödet.
De ämnen som dominerar årets Pulitzerpris är genomgående lokala skandaler, korruption, lögner och giriga företag på lokalplanet. Dessutom är det påtagligt många mindre lokala tidningar som har lyckats hävda sig i den stenhårda konkurrensen. LA Times och Wall Street Journal fick två priser vardera, New York Times ett, Washington Post inget alls. Annars är det inte ovanligt att de stora drakarna kan lägga beslag på ända upp till 6-7 priser.
I år belönades tidningar som Newark Star-Ledger, Cleveland Plain-Dealer, Louisville Courier-Journal, Sacramento-Bee. Det är också symptomatiskt att de stora tidningarna fick sina priser för material med lokal anknytning.
Den största sensationen blev priset för undersökande journalistik, ett område som har varit totalt dominerat av storstadspressen från New York och Washington. I år tilldelades det ett litet veckoblad, som beskriver sig som "alternativt", Wilamette Week, som är en stadsdelstidning(!) i Portland, Oregon. Tidningens reporter, en f d börsmäklare som uttråkad av jobbet omskolade sig till journalist, och flyttade till Portland för att komma från storstadsstressen, avslöjade att Oregons forne guvernör hade en sexaffär med en 14-årig flicka.
Det lokala perspektivet antyder att det i USA finns en skepsis mot Bushadministrationens äventyrliga utrikespolitik och USA:s tilltagande roll som världens polis. Det visar också att den samhällskritiska attityden är i allra högsta grad vital i USA, och att den amerikanska allmänheten inte på långa vägar är så tillfreds med etablissemanget som vi i Europa är ofta benägna att tro.
Inte mindre än 15 olika tidningar och organisationer tilldelades priser i år. Dessutom var hela 27 tidningar nominerade till finalen. Det visar att maktkoncentrationen inom massmedia motverkas och motarbetas aktivt av ambitiösa tidningar och journalister på gräsrotsnivå. Det är mycket hoppfullt för USA liksom för resten av världen. Och det är naturligtvis både stöd och uppmuntran för oss som skriver i lokalpressen.

Mer läsning

Annons