Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupt och lättsamt om kärlek

/

Teater/musik
Sveateatern: Älskar, älskar inte
Gisela Nilsson och Tomas Östman
Musik och texter av Gisela Nilsson, Tomas Östman med flera.

Annons
Vad finns inte att säga om kärlek? Eller, rättare sagt, finns det egentligen något att säga om kärlek? De riktigt stora upplevelserna fjärmar sig ju bortom orden.
Detta till trots är kärleken diktens och sångens stora favoritämne. Somt är mödosamt framkarvat av motsträviga metaforer för att åtminstone snudda vid den äkta gåtan. Annat är hopsatt för att skapa hits; kärlek säljer som bekant därför att a) det alltid finns en marknad för trallvänlig musik med texter det inte går att argumentera mot och b) folk ständigt är upptagna med att älska kärleken bra mycket mer än dess föremål.
Programmet Älskar, älskar inte, med urpremiär i lördags, ingår i den pågående bufféteaterveckan. Den är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och de fria teatergrupperna i Sundsvall, och menyn består av korta program som inte gör anspråk på att vara stora dramer utan mer små glimtar ur livet.
Gisela Nilsson och Tomas Östman har valt några av världens miljoners miljoner kärlekssånger och dikter, blandat lättsamt med djupt och lagt till eget material där så behövts. Där finns droppar och strofer om kärlekens närvaro, frånvaro och frånfälle, om dess värme och frost, om den som förlossare och fängelse. Där finns den oemotståndliga kärleken till ett barn och den mogna, kravlösa kärleken på ålderns höst.
Mest must, djup och stämning är det i texterna mellan sångerna, kanske inte förvånande eftersom Gisela Nilssons konst är skådespeleriet och inte sången. Men Tomas Östmans varma röst i ett par ballader tar också tag i en, liksom några av Gisela Nilssons egna texter och två av de mest odödliga sångerna: Hasseåtages Donna Juanita och Povel Ramels Underbart är kort. Där glimtar själva kärleken till livet fram, liksom humorn vem skulle orka med alla känslor om den inte fanns?
Älskar, älskar inte är i grunden ett stycke kvällsunderhållning för en liten, avspänd publik. Men de bitar av djup man får som bonus är väl värda att lämna tv-soffan för.

Mer läsning

Annons