Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramaten gör komedi på största allvar

Lätt komedi - inget är svårare. I alla fall inte på Dramaten.
Just nu kämpar några av landets främsta skådespelare med att hitta ton och timing i Noël Cowards pjäs "Min fru går igen".
— Kan vi spela komedi? Har vi humor? Det är ett enormt tryck, säger Elin Klinga.

Annons
Det är inte ofta Dramaten spelar renodlade komedier, men när man gör det är det genast allvar. För på Dramaten ska landets bästa skådespelare finnas. Sängkammarfarser, förväxlingskomedier och andra "skrattfester" är hänvisade till privatteatrarna.
Vi får många gånger kritik för att vi inte klarar av att spela komedi. Detta är ett sätt att bevisa att vi kan det, säger Örjan Ramberg.
Det är en sak att vara spirituell och humoristisk privat, på scen är det något helt annat. När det funkar är det en gåva. När man gör det här får man enorm respekt för privatteaterskådespelare. Många har en grym timing, säger Elin Klinga.
Örjan Ramberg, Elin Klinga och Katarina Ewerlöf har just avslutat en dags repetitioner tillsammans med ytterligare ett gäng namnkunniga skådespelare och den danske regissören Jan Maagaard. Det är några dagar kvar till premiär, men först väntar mötena med testpublik. Ensemblen längtar dit, för just nu är det bara en publiks reaktioner som kan säga hur pass bra de verkligen är.
Om de nu inte skulle gapskratta, kippa efter andan och kasta sig framåt i stolen så är det inte hela världen, men jag hoppas att de kommer att bli väldigt underhållna. Det är så roande, så bra skrivet, säger Örjan Ramberg.
Han gör rollen som deckarförfattaren Charles. Inför en ny bok behöver han göra research om hur ett spiritistiskt medium arbetar och kallar in Madame Arcati (Lil Terselius). Det går bättre än han tänkt sig. Efter seansen dyker hans första, nu avlidna hustru (Elin Klinga) upp. Varken hans andra fru (Katarina Ewerlöf) eller någon annan än Charles kan se henne. Två fruar är åtminstone en för mycket för Charles. Nu gäller det bli av med henne.
Noël Cowards pjäs "Min fru går igen" är till innehållet en bagatell, det är de alla överens om.
Vill man ha en pjäs med ett tänkvärt innehåll ska man välja en annan pjäs. Här handlar det om en musikalitet. Vi i ensemblen måste tillsammans få det att jazza. Det blir otroligt roligt om det fungerar och plågsamt om det inte gör det, säger Katarina Ewerlöf, som tillfälligt är tillbaka på Dramaten.
Noël Coward skrev pjäsen 1942. Uppenbarligen behövde publiken vända tankarna från kriget, för pjäsen blev en av den brittiske dramatikerns största publiksuccéer.
Pjäsen är inte särskilt feministisk, men den är kul att spela just nu just därför. Vi får väl se vad publiken tycker. Större delen av den består ju av kvinnor, säger Örjan Ramberg.
Jag tycker att musikaler och komedier av det lättare slaget ska hållas på privatteatrarna, men jag tycker att Coward är mer än komedi. Jag har alltid undrat vad det är med Coward som är så speciellt. Det är anledningen att jag är med; att jag sett möjligheten att göra det här lite tyngre och hoppas man ska kunna spela det här med någorlunda realistisk hållning.
Örjan Ramberg oroar sig lite för att ambitionen att göra en lite stramare tolkning försvinner när man står framför publiken.
Det är otroligt lätt hänt att man spelar bort pjäsen för att tillfredsställa publikens flabb och börjar spela på ett tramsigt sätt. De flesta skådisar är applådjunkies. Skratten är ju bästa beviset på att man är uppskattad.
"Min fru går igen" har premiär på Dramatens stora scen den 23 april.
-

Bildtexter:

frugarigen0415_1.jpg
Det är ett hårt slit för att få dialogen att kännas fjäderlätt när man spelar komedi. Elin Klinga, som den döda hustrun Elvira, Örjan Ramberg, som Charles, och Katarina Ewerlöf, som hans levande hustru Ruth, jobbar hårt med att nå dit med Noël Cowards pjäs "Min fru går igen".
Foto: Sören Vilks

frugarigen0415_2.jpg
Örjan Ramberg som Charles och Elin Klinga som hans döda fru Elvira i "Min fru går igen"
Foto: Sören Vilks

frugarigen0415_3.jpg
Örjan Ramberg som Charles och Katarina Ewerlöf som hans levande fru Ruth i "Min fru går igen"
Foto: Sören Vilks

Mer läsning

Annons