Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drapering för koja men hellre för slott

/

Mönster och lite till Margaretha Eriksson, textilformgivare Strömbacka bruk 4 juni - 14 augusti

Annons
På 1700-talet upptäcktes järnmalm i Hälsingland, och bruksepoken inleddes där liksom på flera andra platser i Sverige. Och precis som i Bergslagen och Medelpad står nu bruksmiljöerna sedan länge tömda på näringsverksamhet. Men där industrin går ut har då och då konsten och historieintresset flyttat in.
Strömbacka bruk strax ovanför Norrdellen är ett exempel på en bruksmiljö där det finns liv och aktivitet. Här visas de gamla smedjorna, ges konserter, serveras kaffe och hålls gudstjänster. Här smids och snickras och säljs material för kulturbyggnadsvård. Utställningen Labbi visar hur livet på bruket kunde te sig i äldre tider. Och i det gamla magasinets övervåning ställer textildesigner Margaretha Eriksson från Sundsvall ut sina tygtryck.
Hon är textilformgivare med naturen som inspirationskälla och har tidigare ställt ut såväl i Sundsvall som i resten av landet, från Kiruna till Växjö. I färgvalet gäller vitt som bakgrund, gärna mönstrat med vitt men även med andra färger. Hon har utnyttjat de fantastiska utrymmena med sina trägolv, grova träväggar och takbjälkar, den stora takhöjden och de luftiga rummen för att drapera långa tygvåder och skapa ett drömskt och romantiskt inomhuslandskap, här och var avbrutet av mer jordnära ting som färggranna småbilder och sydda väskor.
De skira, tunna tygerna i vitt på vitt med tydliga mönster av gräs och ax tillhör de vackraste. De med sprödare färgmotiv smälter också in, som de med utsnitt av årsringar eller tunna och spretiga växtrötters trådar. De där motivet är upphugget i ränder känns däremot plottriga och tunga, som om de kräver för mycket energi i betraktandet för att hjärnan ska vilja ställa upp.
Möjligen gör alla tygerna ett anant intryck när de är uppstyckade i småbitar och fångade i kuddar, smågardiner eller möbler. Men här är det skönt att se dem draperade på detta slösande slottslika sätt. Som gungor eller rutschkanor för de sagoväsen som befolkar ett gammalt trähus - eller dess mänskliga invånares sommardrömmar.

Mer läsning

Annons