Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edelfelt visade Finland för världen

Albert Edelfelt är lika folkkär i Finland som Carl Larsson i Sverige. Hans målning Drottning Blanka är en av de mest älskade tavlorna i Norden. När konstmuseet Ateneum i höstas visade ett hundratal av hans verk slogs publikrekord. Samma utställning visas i vår på Waldemarsudde.

Annons
I sitt hemland uppfattas Edelfelt allmänt som Finlands store målare, nationalmålaren nummer ett. Hans folklivsskildringar av bonde- och fiskarbefolkningen i hans nyländska hemtrakter har blivit en del av det finländska kulturarvet, säger Per Hedström, intendent på Waldemarsudde.
Hans mest berömda målningar Ett barns likfärd, Kvinnor utanför Roukolaks kyrka och Gudstjänst i nyländska skärgården gick inte bara hem i Finland. Målningarnas exotiska innehåll tilltalade också publiken i Paris. 1880 tilldelades Edelfelt som den ende utländske konstnären en medalj på Parissalongen.
Albert Edelfelt föddes 1854 på Kiala gård utanför Borgå. Fadern, arkitekten Carl Albert Edelfelt var född i Sverige men kom som 14-åring till Finland. Trots familjens sviktande ekonomi efter faderns tidiga död fick den konstnärligt begåvade Albert möjlighet att från 1873 studera i Paris.
Liksom de flesta konstnärer i sin generation ägnade sig Edelfelt först åt historiskt måleri. Drottning Blanka och Den brända byn är några av de mest kända verken från hans historiska epok.
I Paris påverkades Edelfelt av det franska realistiska måleriet.
Han var först bland nordiska kollegor att måla i den nya stilen och han blev också den mest framgångsrike.
Med sitt historiska måleri hade han kunskapen om hur man arrangerar stora kompositioner med många figurer i. Hans målningar är lätta att förstå och de berättar alltid en historia, säger Per Hedström.
Liksom den sex år yngre Anders Zorn var Albert Edelfelt en skicklig och mycket framgångsrik porträttmålare. Hans stora genombrott kom med porträttet av vetenskapsmannen på modet, Louis Pasteur, avbildad bland kolvar och provrör i sitt laboratorium.
Hans enorma framgång med Pasteur-porträttet väckte avund hos Edelfelts nordiska kollegor. \"En man som ständigt stirrar in i en glasburk\" var svensken Georg Paulis sura kommentar till verket, berättar Waldemarsuddes överintendent Hans Henrik Brummer.
Sentida forskare har kommit fram till att burkens röda innehåll är benmärg från en rabiessmittad hund och att porträttet är målat när Pasteur var nära ett genombrott för ett vaccin mot vattuskräck.
Liksom majoriteten av Finlands intellektuella var Albert Edelfelt obrottsligt lojal mot och entusiastisk inför tsaren och hans familj som på 1800-talet styrde i Storfurstendömet Finland. Att han 1896 fick måla ett paradporträtt av tsar Nikolaj II såg han själv som en höjdpunkt i karriären.
Albert Edelfelt var den ledande gestalten under den epok kring sekelskiftet 1900 som kallas den finska konstens guldålder. Axel Gallén, Helen Schjerfbeck, Hugo Simberg och Eero Järnefelt var de andra stora namnen.
Axel Gallén, eller Akseli Gallen-Kallela som var det förfinskade namn han tog sig, var förgrundsfigur inom den fennomaniska rörelsen. Landets intellektuella elit reste ut i landet för att söka den finskspråkiga kulturens rötter. Elias Lönnrots nedteckning av folkeposet Kalevala blev det främsta resultatet.
Edelfelt var inte i samma grad engagerad i sökandet efter det ursprungligt finska, men han var klart påverkad. Hans fina porträtt av den åldrade Larin Paraske är exempel på det.
Den åldrade Paraske var närmast en kultfigur i den fennomaniska rörelsen. Hon hade bevarat en stor skatt av muntligt traderade folkvisor som hon sjöng och spelade på folkinstrumentet kantele.
Motiven för sina folklivskildringar hittade Edelfelt oftast bland den finlandssvenska fiskarbefolkningen nära familjens sommarställe i Haiku vid Finska viken.
Till utställningen Albert Edelfelt kom drygt 300 000 besökare när den visades på Ateneum i Helsingfors. Den visas nu i en något nedbantad version fram till 14 augusti på Waldemarsudde i Stockholm. (PM)

Mer läsning

Annons