Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elizabeth George är helt lysande

/

BOK Elizabeth George: När ingen ser. Översättning: Ulla Danielsson. Prisma

Annons
De eviga regnen drar in som en ändlös rad av pärlor på ett halsband från Atlanten. London är ständigt insvept i regn och fukt och en närapå ogenomtränglig dimma. Themsen ligger gråsvart och tyst som ruvade vattnet på en frånstötande hemlighet. Belgravia med sina tidiga artonhundratalshus, de högnästa och fisförnäma kvarteren där taxeringskalendern går i taket av jubel liksom dess brorsson adelskalendern, ligger tysta och oberörda av dagens hårda verklighet.
Hit når inte rasmotsättningarna, nöden eller den växande fattigdomen. Det är inte här som de tusen och åter tusen hemlösa sover om nätterna. Det är inte här som de forna koloniernas barn växer upp i gäng och utan föräldrar som bryr sig om vad de gör eller inte gör.
I Belgravia bor lord Thomas Lynley. Numera lever han tillsammans med Helen, de gifte sig för ett år sedan. Lady Helen är gravid. Det är en avskärmad idyll, ett överklassliv utan egentlig kontakt med verkligheten. Det största problemet är vilken dopklänning barnet ska bära; hennes eller hans släkts.
Men Thomas Lynleys vardagar ser sannerligen annorlunda ut. Han har just blivit befordrad till biträdande kriminalinspektör samtidigt som en ovanligt skrämmande historia börjar nystas upp. En ung pojke på elva år hittas mördad i St. George Gardens. Kimmo Thorne, som pojken heter, har tagits av daga under rituella former. I pannan är ett märke ritat med pojkens eget blod. Hans navel är utskuren och handflatorna är svårt brännskadade. Det enda han har på sig är ett virkat ländkläde.
När Lord Thomas kopplas in på fallet står det klart att Kimmo Thorne var det fjärde offret i en serie. Anledningen till att ingen sett kopplingen mellan morden är att de tidigare offren var svarta eller färgade. Ingen brydde sig tillräckligt mycket.
De underliggande temana i Elizabeth George nya roman \"När ingen ser\" är ras och klass. Genom att ställa Barbara Havers, numera degraderad till vanlig kriminalkonstapel, mot den blåblodige Lynley har förvisso Elizabeth George vidrört de brittiska klassmotsättningarna i samtliga böcker om det udda radarparet. Men i \"När ingen ser\" fördjupar och breddar hon ämnet betydligt, och tränger djupt ner i en värld full av orättvisor, motsättningar, fördomar och outtalat förakt.
Barbara Havers, i grunden en mycket olycklig människa, alltför tjock och ensam, storrökare och slarvigt klädd och som alltid hamnar i bråk med snudd på alla i sin omgivning, är den karaktär som tecknas med störst omsorg och kärlek. Hon är samtidigt och först och främst skicklig i sitt yrke, en egenskap som egentligen enbart Lynley förstått att till fullo uppskatta. Och sedan hennes mor helt glidit in i demensens dimmor och placerats på ett sjukhus är det enbart med sina grannar den invandrade Taymullah Azhar och hans åttaåriga dotter Hadiyyah som Barbara Havers har en mer mänsklig relation. Den tafatthet och osäkerhet, ömsinthet och längtan efter kontakt som Havers uppvisar i den relationen skildrar Elizabeth George med skoningslös och kärleksfull exakthet.
Barbara Havers kollega, Winston Nkata, får denna gång en alltmer framträdande plats. I panik befordras han till från konstapel till kriminalassisten. Polisledningen vid Metropolitanpolisen vill ha ett färgat ansikte på presskonferenserna för att därigenom ta udden av pressens kritik om försummelsen att inte ha utrett eller kopplat samman morden på de invandrade pojkarna. Han blir, som han själv formulerar det, polisens \"husneger\".
Självfallet är \"När ingen ser\" en tegelsten, över sexhundra sidor. Självfallet är det en högtidsstund för alla deckarläsare. Självfallet är det en alldeles lysande roman. Elizabeth George styrka som författare är hennes ovanligt inträngande personporträtt, hennes psykologiskt skarpa blick och hennes förmåga att krypa in i sina gestalter och skänka dem liv. Lägg därtill miljöskildringarna, exakta och korrekta, konkreta och fulla av dofter och detaljer.

Mer läsning

Annons