Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emils hyss varvas med fars i lumpen

/
  • Lizette Pålsson, Thomas Hedegran och Anton Körberg gör lumpen i sommar. De har alla roller i beredskapsfarsen

Emils hela Lönneberga med snickarboa och allt tar form på Armémuseets gård i centrala Stockholm.
Här ska Astrid Lindgrens busfrö hitta på hyss i sommar för att roa bofasta och turistande barnfamiljer.

Annons
På kvällarna invaderar 65:an och 87:an och andra beredskapssinkallade bassar och deras fjällor den lantliga miljön. Då bjuds en vuxnare publik på klassisk militärfars som den ser ut i filmer från 40-talet. "Kärlek är bästa försvar" heter spektaklet.
Uffe Larsson, direktör för Nya Casinoteatern, står bakom båda produktionerna. Han ska spela en av repgubbarna i militärfarsen på kvällarna och även Emils hårt prövade pappa Anton på dagtid.
Det är en livsfarlig roll eftersom alla vet att pappan ska se ut som Allan Edwall gjorde i Emil-filmerna. Jag tror att jag blir en snällare far som kan förstå sin son, säger Uffe Larsson.
Pjäsen är en dramatisering av "Emil i Lönneberga" som Astrid Lindgren själv skrev till en uppsättning på Dramaten i Staffan Götestams regi.
Jag spelade farbror Melker i "Vi på Saltkråkan" ute på Fjäderholmarna förra sommaren. Det kom massor med folk och jag märkte att det finns ett jättestort behov för barnfamiljer att kunna göra något kul tillsammans. Därför vill jag göra Emil i år, säger Uffe Larsson.
Tre pojkar och tre flickor ska avlösa varandra i rollerna som Emil och hans syster Ida. Mest känd är Niklas Ulfvarson som spelade den yngsta upplagan av författaren Mikael Niemis alter ego Matti i filmen "Populärmusik från Vittula".
Armémuseets muromgärdade gård är en idealisk plats om man vill spela utomhusteater i centrala Stockholm. Här finns plats för en stor publik och skrymmande scenografi om man behöver bygga en hel bondby. Utrymmet räcker också för ett stort tält för mat och dryck.
Vad kan passa bättre än en riktig militärfars av klassiskt snitt om man vill påminna om försvarstanken? tänkte Uffe Larsson och gick till verket.
Först tänkte jag leta rätt på någon gammal beredskapsfilm som gick att överföra till scenen. Men det blev så mycket krångel med rättigheter och sånt, så jag skrev en själv.
"Kärlek är bästa försvar" beskriver Uffe Larsson just som en äkta pilsnerfilm i kronans kläder. Artisterna i infanteriets underhållningsdetalj rycker ut i buskarna för att underhålla soldaterna.
Farsen utspelar sig på kvällarna i den bondgård som på dagtid tjänstgör som Emils Lönneberga.
Det är egentligen bara att ta ner porträttet av Oscar II i köket hos Emil och sätta dit ett av Gustaf V så blir det 40-tal och beredskapstid, säger Uffe Larsson.
"Emil i Lönneberga" spelas vissa veckodagar mellan den 29 juni och 14 augusti. På kvällstid den 1 juli till 14 augusti kan man se "Kärlek är bästa försvar" på samma plats. (PM)

Mer läsning

Annons