Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ensamspelare vid sällsynt gott mod

Fagottister blir allt sällsyntare i världen - och i Sundsvall. Fast Disney använder fagottens ljud i varenda tecknad film är det få som nappar och börjar spela.
En som i alla fall började och inte ångrar det är Hugo Langéen. Han har numera jobb i Malmö Symfoniorkester och är hemma för att vara solist med Orkesterföreningen på söndag.

Annons
Som andra yrkesgrupper har musiker interna skämt om vilka egenskaper som utmärker underkategorierna - i det här fallet en typisk violinist, flöjtist och så vidare.
De enda som ingen tycks ha ett ont ord att säga om är fagottisterna - de beskrivs i gammal humor alltid som godmodiga, prestigelösa och lättsamma.
När man träffar Hugo Langéen känns det lätt att tro på det.
Men de som myntade fördomen kände ju inte honom, så kanske finns en mer allmän koppling mellan musikerns sinnelag och själva instrumentets karaktär. Fagottens klang är godmodig, trygg, lite nasal och diskret; lika vemodigt kraftfull när den briljerar i en tenorsång som humoristisk när den puttrar fram bastoner.
Hugo Langéen är något så sällsynt som en yrkesfagottist bördig från Sundsvall. När han gick i kulturskolan som grabb var han alltid den ende fagottisten i alla orkestrar och ensembler.
När vi skulle välja instrument ville jag spela dragspel. Men Elisabeth Modén-Hallgren, min granne som då var rektor för kulturskolan, sa att det behövdes fagotter.
Jag hoppade på, men bara om jag fick spela dragspel också. Och jag fortsatte spela båda tills jag började studera fagott vid Musikhögskolan i Stockholm 1996. Dragspel var grymt kul, men med fagotten fick jag spela med andra.
Fagott är inget populärt instrument i kulturskolorna. Varför kan man fråga sig. En orsak kan förstås vara att det krävs arbete med att färdigställa och underhålla de dubbla rörbladen. Men även oboe har ett dubbelt rör, och där finns betydligt fler elever.
Jag tror att oboen är mer känd. Oboister spelar mer melodier, och det finns massor av poplåtar med oboesolon. Fagott i orkester spelar mycket basstämmor, en hel del tillsammans med cellon men också solistiskt på sitt fina tenorregister.
Och om man kollar Disneyfilmer är fagotten med hela tiden, fast folk inte vet om det. Vi spelade Charlie Chaplin-musik en gång i Malmö och det var så mycket fagott så det var helt sjukt, säger Hugo Langéen.
Och, som han stolt påpekar, internt i en träblåssektion är basinstrumentet viktigast. Om fagotten är orytmisk eller instabil har de andra ingen grund att bygga på, hur skickliga de än är.
Efter en tid vid Musikhögskolan avbröt han studierna för att för att åka till Sarajevo via ett kulturprojekt från Sida. Han och Sundsvallsbördige oboisten Daniel Burstedt undervisade i musikgymnasiet där och spelade i stadens symfoniorkester.
Väl hemma igen hann han inte avsluta utbildningen förrän han fick sitt nuvarande jobb - som alternerande stämledare i fagottstämman i Malmö Symfoniorkester. Orkesterjobb är sällsynta och konkurrensen är oftast hård även på fagott.
I min generation var det fortfarande ganska god tillväxt på fagottister. Nu börjar det däremot märkas att tillväxten avtar. De som åker runt och provspelar är samma människor som när jag gjorde det, och så kommer det mycket folk från utlandet.
I Malmö trivs Hugo Langéen - både med att bo där och att spela mycket opera, som orkestern gör.
Jag lär mig mycket av att spela med sångare. De är duktiga på att frasera, att ta ut svängarna och verkligen ge uttryck åt musiken.
I övrigt går tiden till pokerskolan han bedriver över Internet tillsammans med en gammal Sundsvallskompis. Och förstås till sambon Elinor Ljungberg och dottern Solei, fem månader, som han är pappaledig med just nu.
Men han kommer gärna hem för att vara solist bland de gamla vännerna i Sundsvalls Orkesterförening. Hans efterträdare i ungdomsorkestrarna, Linus Berglund, flyttade från stan i höstas för att plugga fagott. Så just nu finns ingen som upprätthåller traditionen att vara Sundsvalls ende orkesterverksamme ungdomsfagottist.
Fältet är fritt. Det är bara att gå hem, kolla in en Disneyfilm och inspireras.

Mer läsning

Annons