Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fosterländsk och samnordisk fristad

Annons
Svensk och norsk musik, teater och samtal
Nordiaensemblen, Mittnordiska rådet och Teater Västernorrland
Stadshussalongen

Varje år avslutar Nordiaensemblen ur Sundsvalls Kammarorkester säsongen med en promenadkonsert - en, om man vill, fyra timmar lång föreställning där program växlar med stunder av mat, dryck och umgänge. normalt förknippar man ju promenadkonserter med utomhusmusik; här rör det sig mer om en sorts drop-in och det är i pauserna det promeneras.
I år var temat den norsk-svenska unionsupplösningen, som också sammnföll med den stora nationalromantiska musikepoken. Och letar man efter musik som verkligen låter svensk är det oftast där man hamnar. De tankar som tidsandan tänker, dem tycks också musiken sjunga. Parallellt låter ofta vår tids musik internationell - den speglar ju en värld där nationsgränser suddas ut och där tonsättarna mer eller mindre medvetet lånar av varandra.
Därför var det forsterländskt skönt att få höra ett par satser ur Wilhelm Stenhammars fjärde stråkkvartett. Den spelades inte alltid med övertygande säkerhet, men där fanns många lyckade försök att återskapa den tidens nästan översensitiva tolkningar. Musikerna försökte sig då och då också på de mycket långsamma tempi som också var på modet.
Flöjtisten Patrik Wendel bjöd på Öistein Sommerfeldts Vårlåtar med klar ton, intensiva drillar och dansanta, skälmska flöjtrytmer. Intressant var "Cirkel av rätt ljus" av Arne Löthman. Det var ett mycket väl spelat stycke där sex musiker skapade en enda fyllig klanglig brygd, suggestiv och småmysteriös, som de ömsom bredde ut med tjock pensel i ett lugnt flöde, ömsom gjöt energi i så att de snabbare partierna sjöd och kokade.
Gäster fanns från båda länderna. Per-Johan Persson och Andreas Liljeholm från Teater Västernorrland uppträdde som grannländernas dramagiganter August Strindberg och Henrik Ibsen. Samtalet, grundat på att de båda herrarna verkligen kände varandra, rörde sig på högkulturell nivå och gav tillfällen till rejäla personangrepp.
Lokalradions Mittnordiska råd, Lars T Johansson, Stefan Hanberg och Hans Robertsen, sörjer inte unionen - de tänker skapa en gemensam republik i stället. Med god grannsämja ramade de in musiken till ett trivsamt soffprogram, men med skillnaden att det blir så mycket trevligare när alla som lyssnar sitter i samma mentala svenska-norska jättesoffa.
Att vara fosterländsk - eller ens samnordiskt sinnad - är inte väl sett numera. Men det finns en och annan plats, där man i lugnt och ro i sitt inre kan njuta av sin nordiska tillhörighet. Musiken är en sådan fristad.

Mer läsning

Annons