Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Gulag för oönskade barn

BOK
Ruben Gallego: Vitt på svart. Översättning: Ola Wallin.
Ersatz

Annons
"Jag skriver om godheten, om segern, om glädjen och om kärleken", poängterar Ruben Gallego i efterordet till sin självbiografiska roman Vitt på svart. Godhet, glädje det är inte alldeles lätt att få syn på vid första ögonkastet. För det är en ytterligt mörk livshistoria han återger i boken, belönad med ryska Bookerpriset 2003.
Ruben Gallego, barnbarn till det spanska kommunistpartiets generalsekreterare, föddes 1968 i Moskva med en cp-skada. Ett och ett halvt år senare fick modern besked om att sonen avlidit; i själva verket hade han placerats på ett sovjetiskt barnhem, det första i en lång rad. Vid femton års ålder fördes han till ett fängelseliknande ålderdomshem, slutstation för arbetsoförmögna handikappade. Där överlevde de flesta inte mer än några veckor. Själv lyckades han fly i kaoset efter Sovjets fall och återförenades till slut med sin mor i Prag efter att ha rest genom Europa i lastbil.
Med sitt enda fungerande finger har Gallego skrivit ett skrämmande vittnesmål från totalitarismens dystert grå och kärlekslösa institutioner, ett slags Gulag för de icke önskvärda barnen. I anekdotiska, närmast absurdistiska glimtar berättar Gallego om hur det känns att anses efterbliven för att man inte kan gå. Om sköterskor som ger en karameller samtidigt som de beklagar att man inte dör snart. Om att nattetid krypa längs ett iskallt golv för att ta sig till toaletten, eftersom det inte finns någon rullstol och ingen kommer när man ropar. Om att svälta sig själv för att inte vara till besvär genom att väga för mycket. Bland allt materiellt elände, vanvård, hunger och brist på stimulans, är ändå det smärtsammaste att växa upp med insikten att stå helt ensam i världen och inte vara behövd av någon. Som handikappad är han osynlig: "Alla ser förbi dig, märker dig inte. Du är ingen människa, bara en nolla."
Vitt på svart är en berättelse som skälver av bitterhet, ilska och sorg. Men starkare är ändå livsviljan, humorn, ömsintheten. Gallego är en överlevare som inte förlorat sin tro på mänskligheten, som tar fasta på de enkla njutningarna och stunderna av lycka, som inte låter sin viljekraft kuvas: "Jag är en hjälte. Det finns helt enkelt ingen annan utväg." Genomsyrad av ett okuvligt trots allt förmår Gallegos lika angelägna som intagande roman lyfta fram ljusglimtarna i det nattsvarta, värmen i det cyniska, hoppet i det tröstlösa.


Mer läsning

Annons