Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kulturpolitik för hela Sverige

/
  • Lena Carlsson och Iso Porovic i Teater Västernorrlands uppsättning av

Alla invånare i Sverige har rätt att få uppleva och vara engagerade i kultur och konst, oavsett var de bor, skriver Teater Västernorrlands chef Lena Engqvist Forslund och ordföranden för Riksteatern Västernorrland Sven-Ove Jacobson.

Annons

Detta är också en nödvändig förutsättning för att människor ska kunna utvecklas och för att bygga upp vår demokrati. Därför är det nu dags för ett perspektivskifte som väver samman kulturpolitik med landsbygdspolitik.

Teater Västernorrland och Riksteatern Västernorrland ställer sig gemensamt bakom den debattartikel som publicerades den 23 oktober i Dagens Arena. Artikelns avsändare är Magnus Aspegren, VD på Riksteatern, Thomas Olsson, ordförande för Länsteatrarna i Sverige, Marie Wallsten, ordförande i Teatercentrum och Helena Salomonson, ordförande i Ideell Kulturallians.

"Nu finns förutsättningar för ett perspektivskifte och väva samman kulturpolitiken med landsbygdspolitiken. Det behövs för att kulturen ska kunna bli en motor som värnar och bygger Sveriges demokrati. Kulturpolitik och landsbygdspolitik i kombination har stora möjligheter." Vi som nu ansluter oss till detta upprop kan inte nog understryka vikten av att det finns kultur, samlingslokaler och mötesplatser över hela landet.

Att det finns kultur på mindre orter är lika viktigt som att det finns exempelvis jobb och kommunikationer. Detta får inte vara ett privilegium för endast större städer med omnejd. De mötesplatser och den scenkonst som redan finns runt om i landet måste också ges möjligheter att få utvecklas. Människor har grundläggande behov av att få uppleva och vara engagerade i konst och kultur – oavsett ålder och geografisk hemvist. Behovet av fysiska mötesplatser har ökat i och med att de virtuella mötesplatserna, de sociala medierna, riskerar att låsa in oss i de sociala grupper vi redan tillhör. Vi anser att människor måste få mötas i det verkliga livet och vara del av något större.

Vi ansluter oss till förslaget om att landsbygdsministern och kultur- och demokratiministern ger Riksteatern, Länsteatrarna i Sverige, Teatercentrum och Ideell Kulturallians ett uppdrag där kulturpolitik vävs samman med landsbygdspolitik. Barn och ungas rätt att själva få skapa och ta del av professionell scenkonst, turnéstöd, arrangörsstöd, föreningsstöd och skapande av scenkonst, i hela landet, måste förstärkas och utvecklas.

Teater Västernorrland är länets egen teater med lokaler för produktion och administration i Sundsvall. Vi spelar teater för både barn, ungdom och vuxna och får anslag från Sundsvalls kommun, landstinget och staten. Vi samarbetar bland annat med andra länsteatrar, Riksteatern och med olika amatörgrupper. Teatern är sedan några år en del av Scenkonst Västernorrland som också organiserar film, dans och musik. Teater Västernorrland har i många år levererat föreställningar av hög konstnärlig kvalitet, just nu är vår Vinterfrossa, och höstens lunchteater i stort sett utsålda. Förra sommarens föreställning, Vildhussen hade en beläggning på 96 %, så de som vill ha en biljett sommaren 2015 kan ha anledning att vara ute i god tid. Biljetterna släpps 28 november.

Riksteatern Västernorrland är en regional och oberoende ideell förening inom den nationella folkrörelsen Riksteatern. Föreningen är en resurs för länets alla scenkonstarrangörer och arbetar bl.a. med att förmedla föreställningar, subventioner och stöd, samordna turnéer, ordna arrangörsträffar och utbildningar och driva intressefrågor för arrangörer. Under 2013 förmedlades 299 föreställningar som sågs av ca 17 900 barn och unga. Via Riksteaterns småplatsstöd samt Arrangörslyftet, som båda riktar sig till arrangemang på små spelplatser utanför tätorterna, stöttades sammanlagt 119 arrangemang som nådde ca 20 500 personer. Våra lokala teaterföreningar i länet arrangerade 140 föreställningar som sågs av ca 16 500 personer.

Mer läsning

Annons