Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modern mecenat med historien i sinnet

/
  • Intresset för lokalhistoria har förgyllt Nils Wides liv. Genom att bli en modern mecenat och bilda en stiftelse sprider han intresset till andra.

Kultur kan inte - och har aldrig kunnat - existera på kommersiella villkor. Utan särskilda finansiärer får den stora problem. En modern variant av mecenatskap är stipendiestiftelsen. I Sundsvall bestämde sig Nils Wide för något år sedan att bilda en stiftelse till förmån för bildjournalistik samt lokalhistorisk forskning och dokumentation.

Annons
Folket behöver både bröd och skådespel, men när skådespelaren behöver bröd brukar det bli lite mer prekärt.
De flesta kulturarbetare som inte friar till den breda smaken har svårt att leva på sin konst, och detsamma gäller forskare vars mödor inte direkt leder till nya säljbara produkter. Förr tog furstarna, adeln och kyrkan upp en och annan kulturarbetare och vetenskapsman på sina lönelistor och blev deras mecenater och beskyddare.
I vår tid har den rollen övertagits av de offentliga kassorna. Men än i dag finns en och annan privatperson som, i stället för att själv göra av sina pengar, placerar dem i en stiftelse för kulturverksamhet eller forskning. Wides stiftelse i Sundsvall premierar sedan i fjol duktiga tidningsfotografer, och i år stöder den också lokalhistorisk forskning.
Dokumentation och forskning kring Sundsvall och Medelpad har alltid intresserat mig själv. Redan på 50-talet blev jag fascinerad när jag läste korr på material med lokalhistorisk prägel i Sundsvalls TIdnings tryckeri, säger Nils Wide.
Intresset har burit honom livet igenom. Nils Wide har medverkat i skrifter och böcker om lokalhistoria, och det gamla bildarkivet på ST har varit hans hjärtebarn även sedan han blev pensionär. Ingen annan vet mer om vad de enorma bildsamlingarna rymmer.
Nere i arkivets dunkel väcktes också hans intresse för tidningsfotografernas tillvaro. De gamla fototraditionerna arbetade, troligen utan att veta det, även en hel del i historieforskningens tjänst.
Förr kunde en fotograf ta \"kringbilder\" när han åkte ut på reportage. Utöver det som reportaget gällde kunde det vara vyer över stan eller andra händelser, och de bilderna arkiverades. Senare övergick man till att bara spara de bilder man behövde.
I den stiftelsefonden placerade han pengar som kom in när familjen Wide sålde sina aktier i Sundsvalls Tidning. ST:s fotopris om 10 000 kronor ska delas ut i tio år. Först i år utlystes möjligheten att söka medel till lokalhistorisk forskning, och hela 41 ansökningar kom in.
Nils Wide är glad åt att så många delar hans intresse, även om inte stiftelsen kunde betala ut alla de 4,7 miljoner kronor som de sökande önskade sig. 15 projekt fick dela på 108 000 kronor i år. Bland annat fick en hembygdsforskare i Stöde hjälp till en färglaserskrivare; baptistförsamlingen fick bidrag till en bok om sin 150-åriga verksamhet, och en studiecirkel om Stigeskatten har nu en summa att lägga i en GPS-utrustning för att märka ut områden där det kanske, kanske kan finnas fler fornfynd.
Vi ger inte till sådant som förlorad arbetsinkomst, mer till material och skriftutgivning. Och arbetet ska vara så långt gånget att det finns ett underlag för dokumentation.
En stiftelse ska bestå i minst 15 år, och det är vad Nils Wide räknar med. Numera ger insatta pengar knappt någon ränta, så i Wides stiftelses fall används även kapitalet till bidrag.
Glädjen ligger i att trygga fortlevnaden för och sprida de intressen som gett honom själv så mycket. Det kan vara mer värt än pengar.
Man tycker att man gör hembygden en tjänst, säger Nils Wide.

Mer läsning

Annons