Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En norrländsk Carmen och en föreställning skapad av barn – händelserik höst med Norrdans

/

Poetiska prinsar, barnopera skriven av barn, en favorit i repris och en efterlängtad Sverigepremiär. Danshösten är späckad och repertoaren varierad när Norrdans drar i gång säsongen lördag den 27 augusti.

Annons

Danschef Mira Helenius Martinsson berättar om en ändrad strategi.

– Vi försöker svara mot efterfrågan och har gjort en repertoar med mycket att välja mellan. Många verk hinner inte bli färdigspelade under sin turné, man märker att det fortfarande finns efterfrågan och ett behov av att dansa dem igen.

Bejublade föreställningen Black Forest – "en explosion i kroppen och medvetandet" – inleder inte bara säsongen den 27 augusti utan återkommer hela 14 gånger under hösten. Den spelas bland annat på Härnösands Teater, Tonhallen och Sveateatern i Sundsvall, Dieselverkstaden i Stockholm, Junsele och Jokkmokk. Den återkommer även under våren 2017.

– Black Forest ger publiken en verklig närkontakt med dans, det blir en otroligt intensiv upplevelse som har gått hem på bred front, konstaterar Mira Helenius Martinson.

Den 8 och 10 september är det dags för en Sverigepremiär i form av Jo Strömgrens uppsättning av Carmen. Uppsättningen hade världspremiär tidigare i år på Festspillene i Nordnorge. Det är en nytolkning som placerar Carmen i en norrländsk by i 70-talets Sverige, en tid av främlingsfientlighet och svåra val. Efter premiären väntar en nationell turné.

– En fantastisk men också lättillgänglig föreställning som kan vara en ögonöppnare för den som kanske inte sett så mycket dans, säger Mira Helenius Martinson.

Lille Prinsen, som visas den 6 november, är ett kärt återseende för många. Den poetiska och fantasifulla berättelsen är också utvald att vid Ice Hot i Köpenhamn, en nordisk plattform där samtidsdans presenteras.

Efter den klassiska föreställningen Windows på skyltsöndagen, som senare också ges i Timrå, Sundsvall och Näsåker, är det dags för föreställningen "Det där var min idé", dans av barn för barn. Norrdansaren Lava Markusson står för koreografin; innehållet levereras av två skolklasser med åttaåringar i Timrå.

– De får skapa fritt tillsammans med Lava, det blir allt från levande stenar till en alien och en sköldpadda. Föreställningen kommer också att turnera i Västernorrland, säger Mira Helenius Martinson.

I december återkommer en av Norrdans´ klassiker, "Dark horse", om att följa sin inre röst och hitta oväntad styrka av den tjeckiska koreografen Lenka Vagnerova.

Det kompletta programmet hittar du på norrdans.se.

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Kulturkrönika: Dags att sluta med storstadsromantiken

Mer lokal kultur: Kiörningsgården blir konstnärsgård

Läs mer: 25 år med Härnösands slagverksensemble

Läs också: Succé för Höga Kusten Vokalensemble

Mer läsning

Annons