Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En post-futurist fyller 100

BOK Daniil Charms: Den fyrbenta kråkan. Urval, tolkning, illustrationer och efterord: Dmitri Plax. Rámus

Annons
I år skulle den ryske absurdisten och \"post-futuristen\" Daniil Charms ha fyllt 100 år, om han inte redan 1941 arresterats och närmast som en logisk konsekvens av sitt besynnerliga uppträdande, oftast iklädd golfbyxor och pipa på St Petersburgs gator försvunnit för alltid. Helt bortglömd blev han emellertid inte, inte ens på svenska, där urvalsvolymen \"Konsten är ett skåp\" (i Bengt Samuelssons översättning) alltsedan den gavs ut 1983 varit något av en kultbok för alla gillare av \"meningslösa\" miniberättelser, befängda infall och avantgardistiska dramaskisser.
Tills nu har man alltså fått hålla till godo med detta utmärkt introducerande samlingsband. Men plötsligt dimper det ned en liten kvadratisk bok med den i sammanhanget kongeniala titeln \"Den fyrbenta kråkan\", översatt av Dmitri Plax och utgiven på det lilla Malmöförlaget Rámus. Det handlar om ytterligare ett texturval (inklusive ett antal nyöversättningar) med Charms tvärhuggna, förnuftsvidriga och milt sagt drastiska historier och scener.
Charms repetitiva språkrytmer och orimliga \"händelseförlopp\" är lika bedövande som intagande, men visar också i sin egenskap av formupplösande och frihetstörstande ordkonst upp ett överraskande släktskap med dess
motsats: den linjestränga kompositionstekniken. Men alldeles bortsett från denna typ av inomlitterära och formmässigt medvetna inslag, utgör Charms småtexter hur som helst en ständig källa till skratt, oro och fascination. Eller vad sägs om följande lilla smakprov, \"Den nya anatomin\" i sin helhet:
\"Två blå band växte ut på en liten flickas näsa. Det är en ytterst sällsynt företeelse, ty på det ena av dem stod det skrivet: ¹Mars¹, och på det andra: ¹Jupiter¹.\"Mer läsning

Annons