Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sten i historielöshetens bygge

Annons
Tidsspegeln försvinner. En uppstickare i Sundsvalls bokvärld läggs till vila.
Tidsspegeln kom till i 70-talets anda av samhällsmedvetande, bildningsiver och kulturidealism och kan sägas vara ett ideellt uttryck för samma syfte som från offentligt håll formade länsmusik och länsteatrar: alla ska ha tillgång till god kultur. Oavsett bostadsort.
Sedan dess har butiken inte bara sålt nyutkomna böcker och tidskrifter till Sundsvallsborna. Med sin kombination av traditionell försäljning och antikvariatsverksamhet har Tidsspegeln fyllt särskilda behov hos läsarna. Många är de som fått hjälp med att hitta äldre titlar genom butikens sökverksamhet, där den förmedlat böcker från ett stort antal antikvariat landet runt.
I tider då böckers livslängd blir allt kortare, då tiden mellan utgivning och lagertömning via bokrean är nere på ett par år, blir det allt viktigare att det finns kanaler för att skaffa äldre böcker också för den egna bokhyllan.
Annars ökar risken att endast de senaste tankarna blir de som sprids, förkunnas och hyllas; att endast de nyaste visdomsorden blir de sanna. I ett kulturellt klimat som redan präglas av stress och trendslaveri är det katastrofalt att böcker tillåts falla i glömska efter bara några år.
Att Tidsspegeln läggs ner är trist för Sundsvall. Om dessutom möjligheten att ta del inte bara av gångna tiders utan till och med av förra årets kulturella tankar minskar är det fråga om något mer än bara en butiks uppgång och fall. Det är ytterligare en sten i samhällsglömskans, historielöshetens och vilsenhetens bygge.

Mer läsning

Annons