Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tragedi om mannen

/

TEATER Teater Västernorrland: Pleasure av Lisa Langseth. Regi: Lisa Langseth Scenografi Ulla Dahlström. I rollerna: Iso Porovic, Ingmar Virta, Jakob Tamm, David Weiss

Annons
Fyra män, fyra liv, fyra öden. Med brutal ironi avslöjar Lisa Langseth manliga ideal och manlig kvinnosyn. \"Pleausre\" kallar hon sin enaktare, ett inlägg i varje debatt om könsroller. Ett stycke teater i rätt genusperspektiv, om könsroller och kvinnlig förnedring. Men som Langleth själv iscensatt stycket hos Teater Västernorrland också en dramatisk vardagssituation med fler bottnar och perspektiv än debattinläggets.
De fyra sitter i en bar på ett disco; fyra vilsna existenser på jakt efter en identitet och en mening med livet. Den lätt åldrade läraren som hamnat vilse i livet; operaregissören som inte vill leva som en råtta; studenten som fått en stund av kärlek i Thailand; Statoilbiträdet på kant med allt i världen.
Ingen sympatisk bild av någon. Om något kan inväntas mot Lisa Langleths pjäs är det det kompakt deprimerande mörkret och bristen på nyans. Det är samtidigt pjäsens styrka, liksom uppsättningens. Här finns en kraft som förödande och drabbande: ingen kan gå oberörd från denna föreställning.
Det gungfly de fyra lever på är bristen på/längtan efter kärlek. Läraren som mist den i ett 35-årigt äktenskap; regissören som inte har annat minne än en hotellnatt med en ung pojke; studenten som drömmer om de tre veckorna i en bergsby i Thailand; ynglingen som fått smutsig sex men inte kärlek.
Fyra tragiska figurer mot en mörk fond av prostitution. Med en aktuell anknytning: pjäsen blir ett stöd för Claes Borgströms tanke att bojkotta fotbollens bordell-VM i Tyskland. Att föreställningarna på Konsertteatern i Sundsvall följs av samtal är klokt, om än inte helt nödvändigt: det mesta sägs redan under pjäsen.
Lisa Langseths iscensättning ägnar sig klokt nog mer åt dramatiken än debatten (den kommer av sig själv). Och hon har fyra utmärkta aktörer för att gestalta de fyra manliga liven. Ingmar Virta baktungt bitter och besviken som läraren. Iso Porovic majestätiskt kraftfull i sitt vildsinta har mot livet ofullkomlighet. Jacob Tamm sjudande, kokande av inneboende ilska, mot allt, mot alla, sig själv och världen. David Weiss vilsen i sin dröm om kärlek, den han en kort stund fått uppleva i Thailand och nu betalar av \"med några hundra varje månad\".
Styrkan tycks hämtat hos O\'Neills svartsyn och Noréns desperation men lever sitt eget liv, med kraft och förödande konsekvens. Och den bittert ironiska pjästiteln, \"Pleasure\", ger en dimension åt detta tragiska stycke som väcker debatt. Men mer en insikt om tillståndet hos den hälft av mänskligheten som längtar efter den andra men aldrig förmår avstå från att utnyttja den för sitt eget nöjes och sina drifters skull.
Från könsrollsdebatt fördjupas \"Pleasure\" till en förtödande tragedi om mannen.

Mer läsning

Annons