Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En urspårad godhet

Annons
Seymour M Hersh
På Given order: Från 11 september till Abu Ghraib
Övers. Stefan Lindgren
Ordfront 2005

Under Vietnamkriget arbetade den amerikanske journalisten Seymour M Hersh som frilansare. Hans namn kommer alltid vara förknippat med namnet Song My.
I denna by massakrerades femhundra vietnamesiska män, kvinnor och barn. Hersh rapporterade om massakern - senare skulle det bli en bok - och utsattes genast för hätska angrepp och anklagades för att vara en lögnare. Kollegorna var avundsjuka. Revanschen kom när han tilldelades Pulitzerpriset.
Under Watergate var han hack i häl på Bob Woodward och Carl Bernstein. Det legendariska journalistparet kom med de stora avslöjandena som fällde Nixon, men Hersh plockade många viktiga poänger. Han gjorde även en rad avslöjanden om Kissingers övervakning av statstjänstemän och CIA:s lagstridiga bevakning av inhemska "fiender". Listan kan göras mycket längre.
Idag är Hersh en legendarisk journalist som skrivit flera uppmärksammade böcker och erövrat åtskilliga prestigefulla priser. Han skulle mycket väl ha kunnat sluta som exempelvis Jan Guillou, men fortsätter istället att utmana makthavare och behåller positionen som en av Amerikas absolut främsta undersökande journalister.
Hans senaste bok heter "På given order: Från 11 september till Abu Ghraib". Titeln är talande, även om engelskans titel "Chain of Command" (Befälsordningen) är bättre. Boken handlar om tortyren i Abu Ghraib. Han driver på ett övertygande sätt tesen att makthavarna i toppen inte kan svära sig fria från ansvar. Det går inte, menar Hersh, att skylla ifrån sig på några enskilda "oamerikanska" rötägg.
Redan tidigt efter terrorattacken visade den amerikanska regeringen att man inte ansåg att Genèvekonventionen var något man tog på särskilt stort allvar. Det yttersta ansvaret vilar på presidenten och försvarsministern Donald Rumsfeld.
"På given order" bygger på en mängd tidigare publicerade artiklar, framför allt i mycket ansedda The New Yorker, och handlar i själva verket inte bara om tortyren i Abu Ghraib. Den tecknar en bred och detaljerad bild av kriget mot terrorn.
Den ger en mycket kuslig bild av den bisarra och farsartade upptakten till anfallet på Irak. Teman som går igen är okritisk hantering av information, ideologiska villfarelser, önsketänkande, paranoia och en jakt på ondskan som sakta men säkert förvandlar offer till förövare. Hersh skildrar ett godhetens imperium som fullständigt spårar ur.
Det har redan skrivits mycket om Bushadministrationens ideologiska strömkantring. Det har även skrivits mycket om Irakkriget och kriget mot terrorismen. Men Hershs erfarenhet som journalist och inte minst hans unika kontaktnät gör "På given order" till en mycket initierad bok i sitt slag; hans informatörer har inte sällan höga positioner inom CIA och Pentagon.
Undersökande och kritiskt granskande journalistisk blir inte mycket bättre än så här.

Mer läsning

Annons