Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt knippe deckartips från våra krimskribenter

/
  • Mari Jungstedt skriver om ömord, på Gotland och Kanarieöarna. Foto: Anna-Lena Ahlström

Sommaren är inte slut än. Många soltimmar i deckarhängmattan väntar förhoppningsvis. Behöver du fylla på förrådet? Tips finns här.

Annons

Han gör polisschablonen intressant

"Kobra"

Deon Meyer

(Weyler förlag)

Deon Meyer är en av mina favoriter bland krimförfattarna. Han berättar med många trådar och högt tempo, med mycket spänning och en portion humor.

Samtidigt får jag en känsla av hur vardagslivet är i dagens Sydafrika, med olika etniska grupper som samsas och stångas med varandra.

Det här är fjärde boken om Bennie Griessel – en riktig polisräv och tilltufsad nykter alkoholist – inte världens mest originella karaktär i deckarvärlden, men Meyer lyckas göra schablonen intressant. Griessel får rycka ut till en vingård där en brittisk professor har kidnappats. Samtidigt försöker ficktjuven Tyrone sno ihop pengar till systerns läkarstudier.

Ragna Fahlander

*

Åter på Gotland med tunn soppa

"Det andra ansiktet"

Mari Jungstedt

(Albert Bonniers)

I sin förra bok mellanlandade Mari Jungstedt på Kanarieöarna och skrev tillsammans med Ruben Eliassen. Nu är hon dock tillbaka på gamla goda Gotland. Där har kommissarie Knutas ihop det med kollegan Karin, och reportern Johan Berg är också tillbaka på ön och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Relationerna är ett huvudtema i boken, men visst inträffar det mord också. I turistorten Ljugarn hittas en känd konstnär död i sitt sommarhus, fastkedjad i sängen med handbojor. Lite senare begås ett liknande mord i Stockholm. Jungstedt brukar hamna i topp på försäljningslistorna, men boken är en tunn soppa, med en intrig som knappt håller ihop och grunda personskildringar.

Ragna Fahlander

*

Thriller om tsunamin som splittrar familj

"Laboon – vågen som äter människor"

Henrik Tord

(Ordfront)

Hade det varit en film hade jag blundat, men kudden framför ansiktet funkar inte för den som läser, och det är ju absolut nödvändigt att få reda på hur det går.

Laboon är den fristående sista delen i en serie på tre som tar avstamp i tsunamikatastrofen 2004. Skam till sägandes är det den första jag läser, men den funkar som fristående.

Svart paradis-trilogin inleddes med Kum och 2014 kom uppföljaren Lasaros tårar.

Författaren Henrik Tord kommer från Avesta i södra Dalarna, där också huvudpersonerna i boken bor. Han har levt många år sydost-Asien, bor nu i Stockholm.

Det börjar annandagens morgon 2004. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sin son Viktor. Sedan dundrar havet in.

Samtidigt, kämpar ett dyksällskap för sitt liv utanför kusten. När de kommer in till Kao Lak ser instruktören Marko en chans att byta liv, med dödlig utgång för andra. Sex år senare väcks Sandra av telefonen. En ambassadtjänsteman säger att de har hittat hennes son,

Allt det här avslöjas på baksidan, men det är olidligt spännande ändå, och väl berättat.

Ragna Fahlander

*

Alldeles för krånglig upplösning

"Tomma luften"

Ann Cleeves

(Albert Bonniers)

Midsommarnätterna är ljusa på Shetlandsöarna, en liten flicka dansar på stranden på den allra nordligaste ön Unst, kanske är hon ett spöke.

Två par har kommit med färjan för att fira att ett tredje har gift sig. Miljöskildringen är hänförande, med dimman som sluter sig kring ständerna och dansen i bystugan.

Förmodligen har författaren draghjälp av att jag förtjust följt tv-serien som baseras på böckerna om polisen JImmy Perez. Här har han hämtat sig efter en familjetragedi, och får ett mord att utreda tillsammans med kollegorna, som för övrigt har lika svårt att läsa Perez som att lösa mordgåtan.

Karaktärerna är många och intrigen för snårig. Själva upplösningen gör mig irriterad, den är alldeles för krångligt konstruerad. 

Ragna Fahlander

*

Bomb exploderar i Oslo, igen

"Offline"

Anne Holt

(Piratförlaget)

En rafflande historia som tar upp aktuella ämnen som främlingsfientlighet och våldbejakande extremism. 

Anne Holt berättar snuddande nära den norska verkligheten. Här sitter Anders Behring Breivik i fängelse men nya terrorister härjar. 

Hanne Wilhelmsen får besök av gamle poliskollegan Billy T som är bekymrad över sin son. Just då skakas de omgivande kvarteren av en explosion. En islamisk samlingslokal har sprängts och tjugotre människor mist livet. Jihadister säger sig stå bakom och skräcken hos Oslos invånare ökar för varje vecka som går.

Det är spännande intill sista sidan. Och duvorna på omslaget har inget med fred att göra, utan är sändebud i en tid när allt aktivitet via internet lämnar spår.

Ragna Fahlander

*

Läs mer: Om deckarforskaren, och fler krim-recensioner här

Mer läsning

Annons