Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sätt att pungslå drömmar

Annons
Crister Enander svarar:
Det är lite synd om Bo Svensson. Det är aldrig roligt när någon är elak eller dum nog att börja såga i den gren man själv sitter på. Vad Bo Svensson gör i sin replik är alldeles uppenbart: Han försöker försvara sin försörjning.
Bo Svensson har, såvitt jag vet, varit med alltsedan Skurups folkhögskolas skrivarlinje startade för två decennier sedan. Det är säkerligen en behaglig tillvaro att vara litterär hustomte på en folkhögskola och dessutom få betalt för det.
Nu är det dock så att allvaret i frågan som ska diskuteras är så stort att personlig hänsyn måste skjutas åt sidan. Ty det är inte eleverna jag kritiserar. Det är inte ens lärarna jag kritiserar. Det är själva hanteringen jag är kritisk emot. Vad är en skrivarlinje eller en universitetskurs i "författeri" annat än ett sätt att försöka pungslå unga människors drömmar?
Samtidigt, om vi för en kort stund gör det orimliga och antar att Bo Svensson faktiskt har rätt att det går att utbilda författare vem ska då kunna ge de hågade denna utbildning? Ser man till vilka som är verksamma på Skurups folkhögskolas skrivarlinje så är en sak minst sagt iögonfallande. Ingen av lärarna på kursen är i egentlig mening författare. Så redan där blir det hela en aning besynnerligt. Redan där röjer den cyniska hanteringen sina spår.
Eftersom Bo Svensson är en gammal proggubbe och åtminstone förr kallade sig själv för marxist är det kanske läge för lite sjuttiotalsexercis. Att försöka sälja människors drömmar, vilket skrivarlinjen de facto gör, är den yttersta formen av förtingligande (eller "reifikation" som Karl Marx benämnde det i sina Grundrissemanuskript från 1857-58). I det samhälle som är vårt kan uppenbarligen allt bli en vara. Eller uttryckt på ett annat sätt: På ett strukturellt plan finns det ingen skillnad mellan en skrivarlinje och pornografi. Bägge hanteringarna förvandlar våra innersta föreställningar och visioner, förvandlar den bild vi har av oss själva till något som kan köpas och säljas. Till en vara bland andra varor.
Detta vet Bo Svensson. Det gör det hela ännu osmakligare.

Mer läsning

Annons