Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas sanna kosmopoliter

Ett samhälle men ingen geografisk stat. Trots att romerna inte har något land har de lyckats bevara sin kultur och i dag, 8 april, firar världens romer nationaldag.

Annons
Simon Luis var en fransk zigenare. I början av 1940 fördes han tillsammans med tusentals andra romer till koncentrationslägret Buchenwald. Simon Luis hade vackra tatueringar över hela kroppen på ryggen, armarna, händerna. När lägerkommendanten såg hans tatuerade kropp gav han order om att flå Simon Luis. Levande. Den brittiske historikern Donald Kenrick, som ägnat sig åt forskning om romernas öde under andra världskriget, beskriver hur Simon Luis skinn blev avdraget, behandlat och sedan använt som underlägg på lägerkommendantens skrivbord.
\"När jag försöker föreställa mig tatueringarnas tecken och symboler ser jag att mitt folks historia är som huden på Simon Luis kropp\", skriver Rajko Djuric i en dikt.
Det zigenska samhället blev i grunden förstört under andra världskriget. Organisationer utplånades, familjestrukturen bröt samman. Efter kriget var de överlevande ovilliga att vittna, endast ett fåtal var läs- och skrivkunniga, men även dessa valde oftast att tiga om sina upplevelser. Världen var ändå inte intresserad. Vid Nürnberg-rättegångarna mot de främsta nazistförbrytarna kallades inga vittnen för att behandla Porrajmos, romernas Förintelse. Dagens nazister och \"historierevisionister\" bryr sig inte om att förneka Hitlers romska offer en zigenares död är inte mer värd för dem än hans liv.
Förintelsen av sex miljoner judar har åtminstone under de första fem decennierna givit antisemitismen dåligt rykte, men det nazistiska folkmordet på romerna har inte förändrat omgivningens attityder till dem. Idag är romerna nazismens främsta offer i Europa. I Tjeckien och Slovakien till exempel har skinnskallar dödat och misshandlat romer på öppen gata, medan så kallade vanliga medborgare antingen vänt blicken åt andra hållet eller byggt gettomurar mot sina zigenska grannar.
\"Graden av tolerans visad mot ett lands romska minoritet kan ses som ett test på graden av den demokratiska utvecklingen\", har Vaclav Havel sagt. Med denna måttstock är bilden synnerligen dyster i de nya demokratierna i Central- och Östeuropa. Den är inte mycke bättre i de flesta gamla demokratierna i Väst ...
I den för några år sedan utkomna boken \"Begrav mig stående\" berättar Isabel Fonseca om sina möten med romerna i Östeuropa och på Balkan. Hon beskriver den misär och hopplöshet hon möter i byarna i Rumänien och Slovakien, hon skriver om den äldre generationen romer som aldrig upplevt respekt från gadjé, den icke-zigenska omgivningen. Hon citerar en gammal bulgarisk rom som säger: \"Kròpoma pe-burende. Sa-muro trajo, beshlem be chengende\" \"Begrav mig stående, hela mitt liv har jag stått på knä.\"
Men vi får också i Fonsecas bok möta den unga generationens romer, de som vill \"återerövra berättelsen\" om sin historia och om sin framtid. De vill bygga ett bättre, värdigare liv i de samhällen där de lever. De vill \"leva stående\". Ett sätt har varit att finna en formel för att fungera i en värld som bygger på nations- och nationalitetsgränsdragningar trots att romerna värnar om en kulturell särart utan särskild territoriell hemvist. De är, i ordets rätta betydelse, sanna kosmopoliter.
Dagens zigenska företrädare har sett hur deras folk alltid hamnar utanför alla de sammanhang där politiska beslut fattas och där länder och etablerade nationer företräds. Därför har man grundat Romani Union och fått en representation i FN, och man har utarbetat en egen flagga där det röda hjulet i centrum inte bara symboliserar romernas vandring utan även anspelar på cirkeln i deras historiska ursprungsland Indiens flagga. Till och med en egen nationalsång har komponerats: \"Gelem, gelem lungone dromencar/maladilem baxtale Rromencar ...\", \"Jag har färdats, färdats lång väg/och mött många lyckliga romer...\" Den sjungs idag av romerna över hela världen när de firar sin nationaldag.

Romer demomstrerar för att få stanna i Sverige.

Mer läsning

Annons