Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Gröndahl regisserar Vildhussen

/

När Teater Västernorrland åter sätter upp Vildhussen i Döda fallet i sommar blir det under konstnärlig ledning av Eva Gröndahl, skådespelare, regissör och inte minst känd från Lars Molins tv-filmer.

Annons

Hon var den frånskilda kvinnan i "Saxofonhallicken" och ungmön i "Potatishandlaren". Lars Molin hade hon mött på Norrbottensteatern och de trivdes med att arbeta tillsammans. I hans tv-version av "Vårt lilla bo" fick hon sin första stora roll. Hon har också medvekar i flera andra tv-serier, som "Rederiet" och "Tre kärlekar". Sedan 80-talet har hon varit alltmer verksam som teaterregissör hos såväl Riksteatern och Stockholms Stadsteater som regionteatrarna.

– Många här känner henne, hon är erkänd och har erfarenhet av att arbeta med både proffs och amatörer och av sommarteaterformen. Vi var väldigt glada när hon sa ja, säger Iso Porovic, chef för Teater Västernorrland.

Eftersom de senaste fyra årens återupplivande av sommarteatern i Döda fallet har fått genklang på riksplanet har det också blivit lättare att attrahera goda förmågor. Och publiken kommer från hela landet, inte bara från närregionen.

Vildhussen var den stora teaterhändelsen på Döda fallets friluftsscen under 90-talet. Inte så konstigt eftersom det handlar om platsen: den olycksalige Magnus Huss och hans försök att bygga en flottarränna förbi Storforsen. Det som, natten till den 6 juni 1796, fick älven att bryta en ny fåra. Ragundasjön tömdes på fyra timmar, en 25 meter hög svallvåg drog fram och Döda fallet skapades.

Nu återberättas historien om Döda fallet vid Döda fallet, av Teater Västernorrland i samarbete med Estrad Norr och Destination Ragundadalen. Biljetter finns hos Entré Sundsvall och premiären står den 19 juni 2014.

Mer läsning

Annons