Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra anslag till musiksamarbete

/
  • Musikchef Lennart Åkermark gläds åt att Kulturrådet gett extra pengar till de norrländska musikinstitutionernas samarbete.

Den 22 januari nästa år invigs tredje upplagan av Kulturfestivalen Sundsvall 2016. Festivalen är ett led i det samarbetsprojekt som inleddes mellan de fyra nordliga länen under Umeås kulturhuvudstadsår 2014.

Annons

För verksamhetsåret 2015/16 har samarbetet, med projektnamnet Musik i Norr, fått ett extra anslag om 1,2 miljoner kronor från Kulturrådet.

De som samarbetar är Norrbottensmusiken, Norrlandsoperan, Nordiska kammarorkestern/ Scenkonst Västernorrland och Estrad Norr vilket kan avläsas i det än så länge inte helt spikade festivalprogrammet. Bland annat gästspelar Norrbotten NEO i Tonhallens foajé. Det är en ensemble från Piteå med inriktning på nutida konstmusik.

Festivalen pågår under en vecka. Den domineras av musik men innehåller också dans och teater. Norrdans internationella samarbetspartners i Dancing Partners kommer att gästspela på Tonhallens stora scen. Det är ännu oklart vilken eller vilka ensembler som kommer.

Festivalen invigs av Nordiska Kammarorkestern och den kvinnliga norska dirigenten Halldis Rönning i Tonhallen den 22 januari.

– Två av orkesterns egna musiker medverkar som solister, Peter Liljenberg på fagott och Mattias Larsson på klarinett, säger musikchef Lennart Åkermark vid Nordiska Kammarorkestern.

Vid avslutningskonserten i Tonhallen den 28 januari medverkar Norrbotten Big Band och Norrlandsoperans Symfoniorkester i en hyllningskonsert till jazzmusikern och kompositören George Duke, som avled 2013.

Samma kväll, den 28 januari ger musiker ur Nordiska Kammarorkestern en konsert i Acusticum Piteå. Norrbotten NEO spelar på Norrlandsoperan i Umeå.

Den första Kulturfestivalen Sundsvall ägde rum dagarna innan invigningen av Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå. Årets upplaga av festivalen drog en publik på drygt 2 300 personer.

Mer läsning

Annons