Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministisk civilisationskritik

Annons
Den har kallats \"den viktigaste boken sedan Darwins Arternas uppkomst\" och blev en internationell bestseller. \"Bägaren och Svärdet\" kom ut i USA redan 1987 och har därefter översatts till tjugo språk men inte förrän nu kommer den på svenska.
I dagarna besöker den amerikanska författaren Riane Eisler Sverige och igår hölls en galakväll till hennes ära på Stockholms Stadsteater under parollen \"En jämlik och fredlig värld är möjlig\". En lång rad kända profiler, bland andra Gudrun Schyman, Helena Bergström, Lill Lindfors, Sven Wollter och Eva Moberg fanns på plats för att manifestera sitt stöd för Eislers budskap.
Idag är det Internationella kvinnodagen och kvinnors villkor debatteras för fulla muggar överallt i landet, inte minst bland dem som smider planer på ett nytt feministparti. Men det finns en fråga som är påtagligt frånvarande i dagens feministdebatt: Varifrån kommer kvinnoförtrycket och har det alltid funnits? I \"Bägaren och Svärdet\" ger Eisler sitt svar och erbjuder samtidigt framtidsvisionen om ett samhälle präglat av fred, rättvisa och partnerskap mellan könen. Boken kan enkelt beskrivas som \"Da Vinci koden fast på riktigt\". Eisler för fram samma idé om en förlorad kvinnlig helighet som Dan Brown. Men där Brown låter fantasin skena, tar Eisler hjälp av vetenskapliga fakta. Med en feministisk grundsyn och ett kritiskt öga till den gamla historieskrivningen lägger hon ånyo det egendomliga pussel som är mänsklighetens historia.
\"Vad vi idag kallar historia är en militär historia, säger hon och föreslår ett helt nytt sätt att se på historien. \"Idag styrs världen enligt \"the domination model\", ett våldsamt och hierarkiskt härskarsystem, som symboliseras av Svärdet.\" Men detta system som i allt fungerar som referensram för oss idag, har enligt Eisler inte alltid funnits. I de tidiga jordbrukssamhällena i Sydöstra Europa, Främre Orienten och Mellanöstern, härskade \"the partnership model\", som symboliseras av Bägaren. \"Bägaren står för kraften att ge liv och betyder givande, partnerskap och samarbete, säger Eisler. Arkeologiska fynd ger oss bevisen för att partnerskapsamhällen utan könsojämlikhet verkligen existerat och varit framgångsrika: \"De platser där de första stora genombrotten i social och materiell välfärd ägde rum, hade ett gemensamt drag: Gudinnedyrkan. Men det faktum att de första civilisationernas ideologi var kvinnocentrerad, har inte framkallat mycket intresse, förutom bland feministiska forskare. De sociala och kulturella följdverkningarna har oftast förbisetts.\"
\"Kulturhistoria handlar egentligen om vad som är möjligt för oss i framtiden\", säger Eisler. De värden som partnerskapsmodellen bygger på är de som traditionellt kallats kvinnliga och Eisler menar att vägen tillbaka till ett samhälle byggt på fred och rättvisa måste gå genom kvinnorna. \"Vi behöver en progressiv familjegemenskap för det är i familjen som förutsättningarna skapas för alla relationer på högre nivå. I dagens USA är det den kristna högern som sägs värna familjen men det sker på bekostnad av kvinnornas frihet, exempelvis genom inskränkningar i aborträtten. Och tyvärr, de progressiva krafterna i USA retirerar, säger hon. \"Historien visar att perioder då kvinnors ställning i samhället varit stark, är perioder av fred och välstånd. Feminismen behövs idag, hade det inte varit för den organiserade kvinnorörelsen så skulle tystnaden om misshandel och sexuella övergrepp hemmen ha kvarstått. Men mer än att vara en feministisk bok, är \"Bägaren och Svärdet\" en civilisationskritik.\"

Mer läsning

Annons