Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetmapjäs blir först som fördjupad föreställning

Teater har mycket att säga om livet och behöver kopplas till våra egna tankar. Sundsvalls Teaterförening provar nu att kombinera pjäser med temaarbeten, seminarier och samtal under en längre tid. Pjäsen \"Mitt liv som tjock\" om fetma är först ut.

Annons
Teaterpjäser tar nästan alltid upp frågor som är viktiga för individ och samhälle. Men för det mesta ges inte tillfälle att bearbeta saker tillsammans. Pjäsen spelas, publiken går hem och så är allt som vanligt igen.
I höstas märkte Sundsvalls teaterförening ett stort publikintresse kring diskussioner i samband med dramaföreställningar. En läsning av Lars Noréns Kyla med teateresteterna vid Timrå gymnasium föll också väl ut och antydde att människor gillar att fördjupa sig, gärna i förväg, kring de frågor en pjäs bearbetar.
Besöksfrekvensen på dramaföreställningar går ner, och kanske beror det på att vi inte hänger med i tiden, säger Frans Costell från föreningen.
Nu blir föreningen först i landet med att testa ett nytt arbetssätt som inspirerats av Teater Västernorrlands, Sundsvalls Kammarorksters och Mittuniversitetets Korsväg Faust. Nästa onsdag har skolor, företag, landsting och föreningar inbjudits att skicka representanter till en förhandsvisning av pjäsen \"Mitt liv som tjock\". Pjäsen tar upp problemet fetma ur olika vinklar.

Premiär i Sundsvall
Där ska diskuteras olika sätt att arbeta med pjäsens frågor i den egna verksamheten fram till premiären hos Riksteatern. Den sker den 25 oktober, och tanken är att den ska äga rum i Sundsvall och omgärdas av flera dagars föreläsningar och diskussioner.
Föreläsningarna ska koppla till olika teman, som hur fetma förebyggs, hur man kan förhindra mobbning och hur man kan hantera det överdrivna smalhetsidealet och flickors självbild, säger Staffan Mjönes, läkare och styrelseledamot i teaterföreningen.
Monologen Mitt liv som tjock har redan spelats i Stockholm. Bakom den står Lotti Törnros, som bygger på egna erfarenheter, dagböcker och tankar.
Hon funderar över varför det i dag är syndigt att äta gott, varför hälsan blivit det viktigaste av allt och varför man måste ägna så mycket energi åt ytan. Att fetma snabbt blivit ett av mediernas främsta samtals- och skrämselämnen medför inte garanterat att folk äter bättre och motionerar mer.
Det handlar lika mycket om normer och ideal som om hälsoinformation - och om rädslan för att fetman ska kosta pengar. Här finns många aspekter som människor har behov och intresse av att diskutera.
Om allt går bra kanske pjäsen återvänder under nästa vår, och då kanske vi ordnar en seminariedag. Tanken från Riksteatern är att intressera även andra orter för ett sådant arbetssätt, om det slår väl ut hos piloten Sundsvall, säger Olav Storgård, vars produktionsbolag förmedlar pjäsen.

Mer läsning

Annons