Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och yngre besökare på Historiska

/

Fri entré-reformen har ökat antalet besökare på Historiska museet i Stockholm med 79 procent. Besöksskaran är större än förra gången entréavgiften togs bort, och den har också blivit yngre.

Annons

Det visar museets egen statistik för årets första fyra månader. Totalt besöktes museet av 80 392 personer under januari till och med april i år, vilket ska jämföras med 44 882 personer samma period i fjol.

Det är också en betydligt större ökning av antalet besökare jämfört med 2005 då museerna fick gratis entré första gången. Då gick 64 171 besökare över tröskeln det första kvartalet.

– Museerna spelar en annan roll i samhället i dag, man är mer medveten om museerna både när det gäller estetiska, samhälleliga och emotionella värden. Vi tar upp andra frågor som är mer aktuella, säger Sophie Nyman, museets utställnings- och kommunikationschef.

Om man bara ser till den grupp som betalade entréavgift före reformen är ökningen ännu större, 102 procent.

Ett viktigt mål för kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är att locka förstagångsbesökarna till museerna. Just den gruppen har dock inte ökat särskilt mycket. I gruppen vuxna besökare som kommit på eget initiativ – inte tillsammans med skolklassen, eller konferensgruppen – var å andra sidan så många som 65 procent förstahandsbesökare redan före reformen. Ett år senare är de 67 procent. Värt att notera är att 41 procent är utländska turister.

Fri entré-reformen har också lett till en föryngring, den största besöksgruppen, 25 till 34 år, utgör i dag 26 procent av besökarna. Fler besökare än tidigare går också dit på vinst och förlust, inte för att se en specifik utställning. (TT)

Erika Josefsson/TT

Om man bara ser till den grupp besökare som betalade entréavgift före reformen är ökningen ännu större, 102 procent. Arkivbild.

Anders Ahlgren/SvD/TT

Mer läsning

Annons