Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvandringens följder

/
  • Fred Taikon berättade om romernas situation i Kulturmagasinet.

Sällan har så många människor vandrat runt världen och sökt nya hem som nu.
Fred Taikon vet hur det kan vara och är ett av inslagen i Kulturmagasinets serie "Migration och kultur".

Annons

Krig, fattigdom och förtryck har genom hela historien drivit människor att bryta upp och söka sig en bättre framtid någon annanstans. Migrationsströmmarna i vår tid är större än på länge, och det är inte problemfritt.

Den 8 - 10 september ordnar kulturmagasinet en serie evenemang på temat "Migration och kultur". På onsdagen var temat romer. Att kulturen blomstrar där olika människor möts är en gammal sanning. Lennart Olssons film om de spanska romerna och deras flamencotradition, som har blivit ett av Spaniens främsta kulturuttryck, var ännu ett bevis.

Hur det blir när mötena går sämre tog Fred Taikon upp. Han återgav historien om de bulgariska romerna som lockades till Mehedeby för att plocka blåbär sommaren 2012. De hade lovats boende och en förtjänst på minst 20 000 kronor, nästan en årslön för en bulgarisk tjänsteman.

De kom i hundratal och fann att det varken fanns mat eller boende, och åtminstone de första veckorna inte heller några blåbär att plocka. Ingen hade berättat att man inte kan gå i svenska skogar i badtofflor och att man inte får trampa ner tuvor i skogen eller plocka för nära någons hus.

Tack vare sin kunskap att sätta upp läger kunde de ändå organisera sig någotsånär. Men de hade varken mat, vatten eller toaletter och givetvis blev det också påfrestningar på lokalbefolkningen. Fred Taikon och vännen Arne Ruth kontaktade bulgariska ambassaden och lastade bilar fulla med förnödenheter.

Romerna hade skuldsatt sig till rekryterarna för att komma till Sverige, men utan förtjänst kunde de inte ta sig hem. Kommunerna bussade ut dem ur sina egna områden, varpå de hamnade utanför ambassaden i Stockholm och satte upp läger i Humlegården. Efter många turer skickade till slut bulgariska staten militärbussar för att ta hem dem.

– Det var några av mitt folk som rekryterade hit dem och jag fördömer det helt, sa Fred Taikon.

Men även bäruppköparna brast genom att inte följa bestämmelsen att de bara ska köpa av plockarna personligen, inte av ombud.

Situationen att det finns arbete (som i det här fallet svenskar inte vill göra) till en förtjänst som ger någon ett bättre liv, lockar inte bara dem som vill arbeta utan också dem som vill förslava dem. Det är en klassisk situation.

– Många bulgariska och rumänska romer är vana bärplockare som har plockat jordgubbar i Spanien och Italien. Det här var något annat. Men de som kom hit gjorde det för att ville ha en bättre utkomst. Hemma har man ingenting, sa Fred Taikon.

Mer läsning

Annons