Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formen som konst

/

GRAFISK FORM
Sundsvalls museum: Dan Jonsson; till 4 februari.
Sundsvalls stadsbibliotek: Jan Biberg; till 4 februari.

Annons
Två mycket olika formgivare med Sundsvallsbakgrund finns att se i Kulturmagasinet där Designåret avslutas med en stor mönstring av grafisk form. Dan Jonsson är den mer mångsidige, Jan Biberg den specialiserade.
Jonsson är verksam i ett brett fält av grafisk form, ett ämne han tidigare var professor i på Konstfack. Han gör affischer, bokillustrationer, ger grafisk form ¨åt mycket men är också en säregen tecknare, än porträtterande, än satirisk.
hans utställning en trappa upp i magasinets museidel är brokig och rolig att se. Här visar han hur den grafiska formen från praktisk användning vidgar sig till konstnärliga uttryck. De finns i många av de affischer han, gärna till opera och utställningar. Den finns också i en rad bokillustrationer och alldeles särpräglat i Jonsson teckningar, också de ofta illustrationer till litterära verk.
Det är som har den grafiska grundkursen satt hans fantasi i rörelse, vidgat den konstnärliga synkretsen. Själva formen finns där som utgångspunkt, också i de satiriska teckningarna. Men inte som begränsning utan just möjlighet. På det viset är han olik mer särpräglade bildkonstnärer: inte bara bilden i sig utan det grafiska intryck den ger betraktaren tycks viktig för Dan Jonsson.
Med lång verksamhet han började som elev på Konstfack i mitten av 50-talet har han självklart mycket att visa upp. Ändå är hans verk sig förvånansvärt lika genom decennierna. Det är ofta en avvikande form, rent av halsbrytande ibland, också bokstavligen som i teckningen "Valurnan" till en dikt av den chilenske poeten Gonzalo Millan.
En del av Jonssons bilder är illustrationer till artiklar i dags- och annan press. De lever sitt eget liv men skulle vara intressanta att se i sitt textuella sammanhang.
Jan Biberg är en av den svenska bokkonstens veteraner, nyss pensionerad men fortfarande aktiv. I stadsbiblioteket visas en del av alla de Bonnierböcker han givit grafisk form och omslag.
Biberg har illustrerat dem alla, Slas, Kerstin Ekman, Sara Lidman, Ivar Lo, Jersild, det var han som formgav utgivningen, både inbunden och i pocket, av Prousts "På spaning efter den tid som flytt". Också hans senaste bok finns med, den sobra formen på Göran Sonnevis höstsamling "IOceanen".
Att se dessa biberska böcker samlade är som att möta gamla vänner eller vandra i sitt eget bibliotek. Bokläsare har sett dem alla. Men med bokform är det kanske så att den passerar utan att observeras. Men så här utan läsning kan var och en se vilken betydelse den grafiska formen har, för en bok och för minnet av en bok.

Mer läsning

Annons