Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarpodden del 2: Papper blir framtidens plast

/
  • Träd är Magnus Norgren alldeles särdeles förtjust i.

Plastbanta, att minska på plastanvändningen, har blivit ett ord i miljövokabulären.
Om Magnus Norgren, professor i kemiteknik vid Mittuniversitetet, lyckas kan vi ge världen en lyckad plastbantningskur. Hur det ska gå till berättar han i andra delen av ST:s Forskarpodd.

Annons

I Forskarpodden samtalar kulturredaktör Susanne Holmlund med forskare från Mittuniversitetet om aktuell och spännande forskning som de bedriver.

När plast började användas för cirka 100 år sedan var den snudd på mirakulös. Nu, med vår överanvändning och insikt om dess miljökonsekvenser, har den blivit ett bekymmer.

– Nyligen visade sig problemet med mikroplast i haven, som bryts ner mycket långsamt och som djuren äter och inte mår bra av. Dessutom kommer ju plasten från en icke-förnyelsebar källa och kan inte alltid återanvändas utan bränns, med koldioxidutsläpp som följd, säger Magnus Norgren.

En bra lösning vore att använda papper i stället. Det är förnyelsebart och bryts ner snabbt. Men då måste man förse papperet med en del egenskaper som det i dag saknar. Magnus Norgren utarbetar till exempel ett sätt att göra papper möjligt att gjuta i tredimensionell form, liksom man smälter och formar plast, och att göra den motståndskraftig mot vatten.

Även kläder kommer vi i morgondagens värld att behöva göra av cellulosa. Vi har inte tillräckligt med naturfiber, och syntetfiber kommer också, liksom plasten, från fossila råvaror.

– Att odla bomull tar extremt mycket naturresurser, det går åt mycket vatten och bekämpningsmedel. Dessutom odlas den i länder som skulle behöva marken för att odla mat, säger Magnus Norgren.

Men räcker skogen till allt vi behöver ha den till? Magnus Norgren tror att en lösning på det problemet är att vi kommer att använda råvaran i flera led och först i slutänden använder skogen som bränsle.

Lyssna på hela intervjun: http://blogg.mittmedia.se/forskarpodden

Mer läsning

Annons