Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först ut i sommar med kustnära konst i Mellanfjärden

/
  • Delar av konstnärsgänget som ställer ut på galleri Hamnmagasinet från och med lördag.
  • Ann Larsson Dahlin målar himmel, hav och stenar i smått magiskt ljus.
  • Kaj Utter är en sann kolorist som kan färgernas valörer och uttryck i bland annat sina blommålningar i akvarell.
  • Victoria Engholm hänger upp sin tavla i blandteknik,
  • Halssmycke av Renate Grûnebaum
  • Catharina Edlunds bilder är inspirerade av japansk konst och skapas i blandade grafiska tekniker och måleri.
  • Vedkorgar med ripmönster av Annakarin Wennerberg från Strömnäs, Stugun.

Det spikas och flyttas om, antecknas och resoneras på Hamnmagasinets övre våning i Mellanfjärden just nu. På lördag är det vernissage för tio konstnärer i galleriet.

Annons

Akvareller och tavlor i blandteknik dominerar i denna den första av två sommarutställningar på galleri Hamnmagasinet i kustsamhället Mellanfjärden i Nordanstigs kommun. Vid besöket på onsdagseftermiddagen var inte urvalet av tavlor klart och fler verk stod på golvet än som tagit plats på de bara timmerväggarna.

Lokalen är inte helt lätt att dominera över, men den ger tidskaraktär och atmosfär. När Ann Larsson Dahlin från Älandsbro plockade bland sina akvareller valde hon ut kustmotiv som skulle passa in i miljön.

Det gjorde hon alldeles rätt i. De stora tavlorna drar blickarna till sig med sitt sparsmakade motivval – vatten, klippor och himmel. Och så det där speciella havsljuset och diset man kan se här i skärgården, men kanske ännu hellre i Norge.

Kaj Utter från Matfors har en helt annan färgskala i sina små akvareller och några lite större oljor. Här är det blommor i starka färger, många accentuerade med tuschmarkeringar och små figurer inritade. Det är närmast abstrakta tavlor som är värda att titta närmare på, annars försvinner de lätt bland lokalens många konstverk.

Han berättar att han inspirerades under en långresa i Portugal, och de där röda blommorna kommer definitivt därifrån.

Anslående på annat sätt är Sundsvallsbon Cathrine Fandéns svartvita målningar som påminner om mandala-former. "Mitt kaleidoskop" säger hon själv om sina musikaliska och smått hypnotiserande mönsterformer.

Victoria Engholm på Alnö ställer ut sina verk i blandteknik. Här får måleriet lager av mönster som klotter och tunna texter. "This moment" heter tavlan med koltrasten som släpps fri.

I grafisk teknik, där motiven ligger i flera lager skapar Catharina Edlund, Huddinge, sina verk, här finns fotobaserade bilder i lager med grafik och måleri.

Renate Grûnebaum, Matfors, gör vackra smycken, och Annakarin Wennerberg från Strömnäs, Stugun i Jämtland formger vedkorgar och lyktor med mera i metall. Hon visar också några naturmotiv i akvarell.

De deltagande konstnärerna denna första omgång kommer huvudsakligen från Västernorrland. Ett par Hudiksvallsbor hittar jag i listan. En av dem är Alaire Lindström som flyttat ner från Piteå och ställer ut sina drömlika målningar med dansare och natur ofta i blå toner. Allt hade inte kommit på plats vid mitt besök i galleriet. Maria Eskitzis, Hudiksvall, ställer ut grafisk formgivning liksom Jenny Wallmark, Njurunda.

Mer läsning

Annons