Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första avsnittet av MittMedias bokcirkel

/
  • I kväll träffas bokpanelen för att diskutera den första delen av Greiders berättelse om Gävlebon Joe Hill.   Från vänster: Gunilla Kindstrand, Mittmedias kulturchef, Cecilia Ekebjär, kulturredaktör Dalarnas Tidningar, Bo G Jansson, litteraturprofessor Högskolan Dalarna och Kristian Ekenberg, Gefle Dagblads kulturredaktör.
  • Göran Greider har skrivit boken om Joe Hill.

I kväll är det premiär för kulturens bokcirkel.
Vi läser en tredjedel av Göran Greiders "Städerna som minns Joe Hill" och träffas för ett första tv-sänt boksamtal på webben klockan 19.00. Därefter pratar vi vidare om boken i en chatt som du hittar här nedanför.

Annons

För snart 100 år sedan avrättades Joe Hill för ett dubbelmord i mormonstaden Salt Lake City. När han begravdes tågade tiotusentals människor på gatorna för att hylla hans minne och sjunga hans sånger. Vem var han? Mannen som föddes som Joel Hägglund i Gävle och som emigrerade till USA för att så småningom bli en känd sångförfattare och fackföreningsaktivist.

I boken "Städerna som minns Joe Hill" följer författaren Göran Greider honom tätt i spåren från den lilla stugan i Gävle till gatorna i Chicago, hamnen i San Pedro och fängelset i Salt Lake City.

Boken är också huvudnumret i kulturens bokcirkel som startar i kväll där vi läst de första två kapitlen som behandlar Chicago och Gävle.

I panelen finns DT:s kulturredaktör Cecilia Ekebjär, litteraturprofessor Bo G Jansson, Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg och Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand (se panelmedlemmarna presentera sig själva och sin läsning här).

– Litteraturen och läsningen är ju så mycket större än boken. Det är, som jag ser det, en utvidgning av livet och levandet, säger Kindstrand om anledningar till varför kulturredaktionen startar bokcirkel.

I ett kort tv-program diskuterar vi berättelsen så här långt och därefter pratar vi vidare om boken i en livechatt på webben.

Kommande träffar är onsdag 14:e oktober och 21 oktober.

Hör Göran Greider berätta om boken och sjunga Joe Hill.

Mer läsning