Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte Petersvik

/

Gör inte Petersvik till ett nytt Hagalund, skriver Per Nordström.

Annons

Jag har till min förfäran hört att Petersvik ska exploateras och att SCA ska bygga en logistikanläggning där. Jag har varit där mycket när jag var yngre och började nästan gråta när jag hörde om planerna.

En stor del av Stockholm (Klarakvarteren) och de flesta svenska småstäder är idag tragiska påminnelser om hur någonting gick totalt snett. Under några decennier raderades flera seklers kultur och historia ut och ersattes av parkeringsgarage, EPA, Domus med mera.

I Stockholm fanns det en gång ett område som hette Hagalund där en konstnär som hette Olle Olsson var en av förkämparna i kampen mot den nya rivningsplanen. Hagalunds arkitektur påminner på många sätt om Petersvik. Några få hus lyckades undkomma grävskoporna och står idag ensamma i skuggan av de groteska 60-talshusen och påminner oss om de totalt galna politiska besluten som möjliggjorde detta.

Men ändå fortsätter detta. Har ni inte har lärt er någonting alls från vårt tragiska 1900-tal? Vill ni verkligen bli ihågkomna som Sundsvalls Hjalmar Mehr? Låt det inte ske!

"En okunnig amerikansk turist lär i sommar ha frågat om det var ryssar eller tyskar som haft sönder Stockholm. Han bör ha kunnat få det stolta svaret att det har vi gjort alldeles själva." Jolo 1974  

Mer läsning

Annons