Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollens sjätte sinne

/

I morgon börjar fotbolls-VM. Musikern och tonsättaren Peter Bryngelsson lyssnar in bollens färd mellan fötter.

Annons

Det finns ett märkvärdigt, nästan övernaturligt, artisteriet inom bollsport. Det kan få publiken att köa i timmar och trotsa dåligt väder och vildsinta huliganer för att få ta del av det som ett enastående mirakel. Och damfotbollen behöver verkligen fokusera på sina bollartister för att locka publiken. För artisterna finns: Marta da Silvas dribblingar är en njutning att se, Christianes likaså men kanske framför allt Frankrikes Louisa Niceb.

Vad är det då som utmärker dessa bollkonstnärer? Ja dribblingarna är uppenbara som närmast liknar en yster och febril dans. Balansen och kollen på bollen är också förunderlig men det verkar också som om de har ögon i nacken och har koll på var bollen, målet och de andra spelarna är även när de har ryggen mot dem. Hur är då detta möjligt?

Ja för det första är att hela deras sinnesapparat är inställd enbart på det som händer inom den uppritade fotbollsplanen. Allt som händer utanför är bortrationaliserat och finns inte. När jag intervjuade en rad fotbolls- och hockeyspelare om vad de hörde under en match vittnade många om att de inte hörde vare sig publiken, tränaren eller vind, regn eller avlägsna flygplan. Ljudet följde i huvudsak enbart bollens framfart på planen och de närmaste spelarna. Det är den här fullständiga koncentrationen som är det första som utmärker den extraordinära spelaren. De är så att säga inkapslade i en sluten bubbla av total fokusering.

Självklart är mycket av att ha blick för spelet beroende av just seendet men som vetenskapsjournalisten och författaren Tor Nörretranders visat i sina böcker om sinnesöverlappning arbetar alla de andra sinnena också för att komplettera blicken. Det innebär att många ljud som vi inte medvetet hör omvandlas simultant till bild och vi uppfattar dem under stor tidspress och affekt enbart som bild vilket gör att vi då och då kan ”se” saker som händer bakom ryggen på oss.

Ibland kan det tyckas som om spelare som Lionel Messi eller Marta da Silvas utnyttjar ett nästan kusligt sjätte sinne för att kunna förutse var bollen kommer att hamna och detta är inte så långt från sanningen. I studier på vad som utmärker det paranormala sjätte sinnet och förmåga att förutsäga framtida händelser talar man om intensifierad intuition vilket är en förmåga som de flesta av oss kan leva oss in i. Det handlar då om att vara vidöppen för saker man bara uppfattar i ögonvrån och det paranormala bygger då på en fortsatt förmåga att kunna förutse saker inte bara i ögonvrån utan i stort sett med slutna ögon. Det vill säga extraordinär intuition.

Om man som fotbollsspelare koncentrerar hela sitt lyssnande på träffljudet mot bollen utvecklas också en enorm känslighet på alla nyanser i just detta ljud liknande det som veteransoldater i krig utvecklar mot ljudet av granater eller musiker på sitt instrument. Fotbollsspelare har i och med detta en förmåga att uppfatta bollen och var den befinner sig samt vart den är på väg genom ljudet av den. Det innebär att de bara genom att höra bollen kan avgöra riktning, placering, fart, skruv, tyngd, luftmotstånd och hårdhet. Trots att ljudet av bollen färdas saktare genom luft jämfört med bilden av den processar hjärnan ljud fortare än bild och enligt audiologen Anders Nyman betyder det att man ibland kan ana en händelse innan man ser den. Slutledningen är alltså att en egenskap som också utmärker en excellent spelare är förmågan att höra bollen lika nyanserat och intuitivt som musik. Det har dock funnits döva fotbollsspelare så länge som man spelat fotboll och de kompenserar ofta hörandet med en extrem medvetande om var allt befinner sig på plan. Ett slags dövt hörande.

När du nu sätter dig ner framför TV:n för att se en match bör du kanske också veta att numer så är hela planen uppmickad och ljudet från alla dessa mikrofoner leds in i en buss där inspelningstekniker sitter och mixar matchens hela ljudbild för att ge dig en massiv upplevelse av fotboll där varje tillslag och benbrytande glidtackling ska höras och kittla varje liten hårcell i dina örontrumpeter.

Mer läsning

Annons