Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från mörkret ut i magin

/
  • Anna-Moa Nordström med sin
  • Numera finns färgerna och optimismen med i hennes bilder, även om motivet är en döende riddare.
  • Anna-Moa Nordström ställer ut nästa helg hos Kickis Galleri i Skönsberg.
  • Den hemlighetsfulla staden förekommer i flera varianter i Anna-Moa Nordströms målningar.

Ljuset är centralt i Anna-Moa Nordströms målningar. Ur hennes penslar flödar Bauerprinsessor, fantasyriddare och hemlighetsfulla städer, miljöer som andas transcendens och något bortom det synliga. Men också humorn finns där, som i sorglustige strutsen Charlie.

Annons
Riddare, hästar, naturstämningar, sagomiljöer. Och duniga fågelungar.
Bauers djupskogsmystik från Tomtar och troll har hon i kroppen sedan barndomen. Men mycket i hennes måleri tycks komma ur fantasyvärlden, fast Anna-Moa Nordström inte läser fantasy och inte spelar datorspel. Och geishan hon nyss arbetat med har inget att göra med ungdomskulturens Japanintresse.
Men konsten är profetisk och konstnärer har känsliga antenner för strömningar i tiden. Kanske är kulturhistorien framme vid fantasyn; kanske är den nästa epok och stil inom konsten. Då dyker den upp även om man, som Anna-Moa Nordström, tycker att man bara målar färger man sett, stämningar man känt.
Budskapet ska finnas i betraktarens öga. Jag vill bara uttrycka en känsla, säger hon.
En arketypisk, andlig dimension finns närvarande i hennes bilder, liksom i många unga människors konst. Måhända är den en reaktion mot ett samhälle som lovsjunger tesen att det som inte kan mätas inte heller finns. Men det magiska och transcendenta hittar alltid nya källor att bryta fram ur.
Jag har använt gamla biblar som inspiration, och de bilderna är ren fantasy. Kanske en ny generation kommer att utveckla de här strömningarna. Eller så försvinner de, säger Anna-Moa Nordström.
Min värld är väldigt magisk, även i vardagen. Lyckan ligger så nära, bara vi öppnar oss för den. De få saker som är riktigt viktiga för oss måste vi värna om, säger hon.
Och det är inte bara unga som tilltalas av Anna-Moa Nordströms bilder. Det händer ofta att hon trott sig måla något som en 30-årig manlig datakonsult skulle gilla och sedan sett målningen bäras iväg av en 82-årig dam.
Humorn är en annan centralriktning i hennes bilder. Egenterapifiguren Charlie, en strutshuvudfoting, har i olika versioner hittat många nya hem.
Förstlingsverket var också ett djur; ett verklighetstroget blyertslejon hon tecknade vid fyllda tio.
Det var första gången jag på allvar satt med ett block, och det var då jag kom på att det här kan jag. Plötsligt kom det bara ur mina fingrar, som om jag fått en gåva.
När hon var 13 sålde hon målningar till familj och vänner. För tio år sedan, när hon var 18, hade hon sin första utställning hos Galleri Sinklar, och något år senare levde hon på sin konst. Hon har ställt ut i Sundsvall, Sigtuna, Avesta och Stockholm.
Men så kom en tid då hon inte mådde bra och tog en femårig paus från måleriet. I stället studerade hon; läste statsvetenskap och konstvetenskap och håller nu på att skaffa sig en informatörsutbildning.
Jag har varit vilsen i livet och måleriet har hjälpt till att hålla uppe livsgnistan. Nu har jag varit riktigt lycklig i några år och nu börjar det komma färger. Tidigare målade jag mest i mörkt, säger hon.
Och bilderna flödar som aldrig förr. Även om färgerna ofta står mot en mörk bakgrund har ljuset, som strålar fram ur centrum av bilden, alltid funnits där.
Bara när hon mådde som allra sämst försvann det. Den mörkaste målningen av alla hänger i vardagsrummet som en påminnelse.
För ett år sedan hörde jag ett föredrag av en fotograf som var intresserad av förändring, människans förmåga att gå vidare och lämna saker bakom sig. I hennes bilder fanns precis samma ljus, och det träffade mig rakt i hjärtat.
Nu vill hon inte måla på heltid utan tycker sig behöva den sociala stimulans som det ger att ha en anställning. Men målar gör hon och nästa helg finns hennes bilder utställda på Kickis Galleri i Skönsberg.
Att plugga och måla i kombination är inget problem. Inte med den energi jag har nu, säger Anna-Moa Nordström.

Mer läsning

Annons