Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frankrike är annorlunda

Annons
Det är något märkligt med Frankrike och Paris. Medan invandrarproblemen med arbetslöshet, utanförskap, dåliga bostäder och allt annat finns i praktiskt taget hela Europa är det i Paris och Frankrike som explosionen sker.
De första beräkningarna över vad det hela kostat, hittills, rör sig omkring tvåhundra femtio miljoner euro, vilket ger över två miljarder svenska kronor. Då har man räknat med omkring nio tusen förstörda bilar men med huvudposten liggande på förstörda offentliga byggnader, nedbrända skolor, barnkrubbor och annat. Man har heller inte räknat med den förstörelse som ägt rum före explosionen men som försiggått under hela året.
Framför allt har man inte räknat med de kostnader som kommer att krävas för förverkligandet av de nya åtgärder som regeringen beslutat och som avser att, förhoppningsvis, förebygga en upprepning. Där är det fråga om ytterligare miljarder som kommer att krävas.
Ändå är det inte i Frankrike som man ser invandrarna som den stora hotande faran. På frågan om man såg invandrarna som ett problem för den allmänna ordningen och ett hot mot den egna säkerheten svarade 22,8 procent i Frankrike ja, mot 34,1 procent i Tyskland, 39,2 procent i Italien och 40 procent i Polen.
Det var resultatet av en undersökning som gjorts av en institution i Italien och som publicerades i den aktade kvällstidningen Le Monde. Den var gjord före explosionen i Paris, men ändå.
Mitt uppe i det här har tre olika böcker kommit ut med Frankrike och Paris som föremål för begrundan översatta från engelska. Ett kanadensiskt par har haft två och ett halvt år på sig för att försöka få ett svar på frågan: Vad är det för speciellt med Frankrike? eller Varför är det ingen som förstår sig på fransmännen?
Att general de Gaulle på sin tid konstaterade att ett land som har 246 olika slags ostar är omöjligt at styra, finns givetvis med. När det gäller Paris har situationen sedan dess heller inte blivit bättre. Hur administrera en stad där 200 000 små och stora hundar varje dag tillåts lämna tio ton exkrementer efter sig på trottoarerna och i medeltal 600 personer per år halkar däri och bryter armar och ben?
Men oaktat dessa och andra småaktigheter har det skrivande paret fått lov att gå på djupet och funnit till exempel att en tredjedel av den franska befolkningen har far- eller morföräldrar som inte varit födda i Frankrike utan kommit utifrån. Frankrike är en Noaks Ark, men en ark där alla är eller blir fransmän. Allt som inte är franskt är av mindre eller ingen vikt.
Frankrike är annorlunda. Men ostar och hundbajs till trots är det ändå likheterna som dominerar. Efter tre hundra sidor är också det kanadensiska paret framme vid samma fråga som i början. Inte bara i Frankrike utan också på andra håll i Europa har man till exempel en extremhöger att värja sig emot. Men det är alltid Frankrikes Le Pen som det talas om. När Frankrike och Kina provsprängde sina bomber 1995 var det bara Frankrike som bojkottades för att förgifta atmosfären. Det är hela tiden likadant. Det är alltid Frankrike det gäller.
Det enda svaret de kan ge, konstaterar det kanadensiska paret, är att Frankrike spelar rollen av åskledare och som åskledare drar till sig oväder och all uppmärksamhet. Det är en otacksam roll som Frankrike så gärna spelar. För sin äras skull. Det är slutsatsen. Men den behöver inte delas av alla.

Mer läsning

Annons