Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friedlander låter bilderna tala

/

Lee Friedlander skapar inte bara foton med humor och ett subjekt som kan vara svårfångat.
Själv satte han sig längst bak i salen när han på fredagen presenterades som 2005 års Hasselbladspristagare. "Ett av de sista genierna inom fotokonsten" var ett av de smickrande omdömena.

Annons
Är det här jag ska vara? skämtar Lee Friedlander, framför ett självporträtt, med receptionisten när han anländer till presskonferensen och förhandsvisningen av sin utställning på Hasselblad Center i Göteborg.
Han fick sitt Hasselbladspris bestående av en guldmedalj och 500 000 kronor vid en ceremoni på lördagen på Göteborgs stadsteater. Men på fredagen var det dags för den traditionsenliga presentationen av pristagaren på den del av Göteborgs konstmuseum där Hasselbladsstiftelsen och deras fotoutställningar huserar.
Frågan är om inte pressuppbådet är lite större än vanligt. Nyfikenheten och entusiasmen inför den första separatutställningen med bilder av Lee Friedlander i Sverige är i alla fall inte att ta fel på. Och mitt bland alla bilder på amerikanska städer, människor och natur står den 25:e Hasselbladspristagaren och ser mycket nöjd och ganska skygg ut.
Den 71-årige Friedlander hade nämligen redan före presskonferensen förklarat att han helst står i bakgrunden och inte ger några intervjuer. Även om han ger några fåordiga svar på framfusiga reportrar och beundrares frågor är det tydligt att han hellre ser att alla församlade lyssnar på juryns motivering när presskonferensen inleds, i stället för att störa honom.
"Genom att registrera företeelser i vardagslivet och genom att kritiskt iaktta världen omkring sig har Friedlander kommit att bli central i att definiera en hel genre som bygger på en idé om det sociala landskapet", lyder en del av motiveringen och lovorden fylls villigt på av fotodigniteterna som intagit podiet i stället för Lee Friedlander.
Han är ett av de sista genierna inom fotokonsten, säger Öivind Storm Bjerke, ordförande i Hasselbladsstiftelsens priskommitté och professor i konsthistoria vid Oslo universitet.
Förutom av honom lovordas pristagaren även av utställningskoordinator Gunilla Knape, Hasselbladsstiftelsens VD Bo Myhrman och av Thomas Weski som är curator på Haus der Kunst i München - medan Lee Friedlander kurar i bakgrunden, lika svårfångad som något av subjekten på hans fotografier där skuggor och reflektioner skapar både humor och en svårgripbarhet hos subjektet.
Friedlanders första egna utställning ägde rum på The International museum of photography i USA 1963, då Friedlander, som föddes i Aberdeen i staten Washington, var 29 år. Redan tre år senare blev han en av tre konstnärer som valdes ut av Museum of modern art i den inflytelserika utställningen "New documents". Sedan dess har Friedlanders verk ställts ut i hela världen och han räknas som en av de fotografer som återuppfann den dokumentära skolan. Bland hans favoritobjekt märks jazzmusiker och offentliga miljöer som flygplatser, gator och parker.
Utställningen med Lee Friedlanders fotografier öppnar på Hasselblad Center i dag och pågår till den 11 januari. I samband med utställningen ges också boken "Apples and olives" ut - en i en lång rad fotoböcker som bär Lee Friedlanders namn. (PM)

FAKTA/Hasselbladspriset

Hasselbladspriset är instiftat av Erna och Victor Hasselblads stiftelse och delar varje år ut cirka 15 miljoner kronor till olika projekt. Det mest prestigefyllda är Hasselbladspriset "För framstående fotografisk gärning".
De tidigare pristagarna är:
2004 Bernd och Hilla Becher, Tyskland
2003 Malick Sidibe, Mali
2002 Jeff Wall, Kanada
2001 Hiroshi Sugimoto, Japan
2000 Boris Mikhailov, Ukraina
1999 Cindy Sherman, USA
1998 William Eggleston, USA
1997 Christer Strömholm, Sverige
1996 Robert Frank, USA
1995 Robert Häusser, Tyskland
1994 Susan Meiselas, USA
1993 Sune Jonsson, Sverige
1992 Josef Koudelka, Tjeckoslovakien
1991 Richard Avedon, USA
1990 William Klein, Frankrike
1989 Sebastiao Salgado, Frankrike
1988 Edouard Boubat, Frankrike
1987 Hiroshi Hamaya, Japan
1986 Ernst Haas, USA
1985 Irving Penn, USA
1984 Manuel Alvarez Bravo, Mexiko
1983 Inget pris utdelat
1982 Henri Cartier-Bresson, Frankrike
1981 Ansel Adams, USA
1980 Lennart Nilsson, Sverige-

Bildtexter:

hasselbladpris051118_4.jpg

Foto: Lee Friedlander

hasselbladpris051118_5.jpg

Foto: Lee Friedlander

hasselbladpris051118_6.jpg
Canton, Ohio, 1980.
Foto: Lee Friedlander

hasselbladpris051118_7.jpg

Foto: Lee Friedlander

hasselbladpris051118_1.jpg

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera/Scanpix

hasselbladpris051118_2.jpg

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera/Scanpix

Mer läsning

Annons