Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynd ur den gammaltestamentliga jorden

Annons
Makida - drottningen av Saba
Bengt Nilsson
Albert Bonniers Förlag

I romanen Makida drottningen av Saba presenterar Bengt Nilsson en historia som får "Da Vinci-kodens" bibelspekulationer att blekna.
För vad är allt tjafs om affären mellan Jesus och Maria Magdalena i jämförelse med tanken på att en kejserlig ätt härstammande från kung Salomo och drottningen av Saba existerat in i modern tid och att den försvunna judiska förbundsarken med lagtavlorna idag vaktas av en präst i Etiopien?
Nilsson har heller inte snott sin berättelse från någon skamlös mytoman utan utgått från den antika etiopiska urkunden "Kebra Negast" och vävt in passager från "Höga visan", som här får en fascinerande tolkning.
Förflyttande sig mellan högkulturernas Nordöstafrika, karavanernas obarmhärtiga öknar och Gamla Testamentets myllrande Jerusalem är "Makida" späckad av de varor man kan förvänta sig av en historisk äventyrsroman: mannamod och kvinnolist, hisnande strapatser och stormande passioner, lömska politiska intriger och sagoskimrande myter.
Vi får följa jägaren Deng som tas till slav men raketartat stiger i graderna, eunucken Ezana, hovkrönikören som ser till att de rätta legenderna sprids, och förstås drottningen av Saba själv, den undersköna Makida som sätts på tronen som femtonåring och utvecklas från politisk marionett till framgångsrik envåldshärskare med strama tyglar.
Höjdpunkten är det möte mellan Makida och kung Salomo som ska ha ägt rum omkring år 950 före vår tideräkning. I Första Konungaboken heter det väl knapphändigt: "När drottningen av Saba fick höra ryktet om Salomo och vad han gjort för HERRENS namn, kom hon för att sätta honom på prov med svåra frågor."
Nilsson läser mellan raderna, broderar ut och målar upp en dramatisk erotisk maktkamp mellan en åldrande mansgris, van att få allt han pekar på, och en skarpsinnig pangbrud som inte skyr några kvinnliga medel för att uppnå sina mål.
Romanen har visst sina brister. Nilsson berättar inledningsvis mer pedagogiskt än inspirerat med ett historielektionsdoftande ovanifrånperspektiv där suggestionen offrats på tydlighetens altare. Och mot slutet blir det bråttom att knyta samman trådarna och få klart historien den rullar på väl snabbt och pliktmässigt.
Men när Makida står i centrum får berättelsen liv och lånar något av den karismatiska ökendrottningens strålglans: man kastas in i en förfluten värld av vajande solfjädrar, gungande dromedarer, kohlinramade blickar och hypnotiserande myrradoft.
Den forna stormakten Saba och den starka härskarinnan i ett extrempatriarkalt gammaltestamentligt samhälle är stoff som i hög grad kittlar fantasin, och man undrar varför det ska prånglas ut så många böcker om suspekta heliga graler när det uppenbarligen finns så mycket som väntar på att grävas fram i den etiopiska jorden.

Mer läsning

Annons